Kultúra

Itt vitte ágyba a nőket a Borgia-pápa

Jeremy Irons a büfében. Titkos reneszánszváros a dombtetőn. Intrikák, szex, filmes trükkök. Befejezték a Borgiák második szezonjának forgatását az etyeki Korda Stúdióban.

Budapesttől 28 kilométerre nyugatra van a Nyugat. A GPS Etyekre visz. A nagyjából négyezer fős Fejér megyei település mellett még pár hete igazi hatalmi harc dúlt. Három bíboros küzdött a megboldogult VIII. Ince pápa trónjáért, a hatalmat intrikával magához ragadó bizonyos Rodrigo Borgia pedig ármánykodásaival megalapozta családjának meglehetősen rossz hírnevét. Ám nem ez volt az egyetlen sötét történet az Etyeki-dombság csücskében. A környéken dúlt ugyanis nemrég az angol örökösödési háború, ugyanitt voltak a Kingsbridge-katedrális építése körüli viszályok, volt összeesküvés, politikai manipuláció, kétszáz év időugrás és sok-sok szex.

Etyeket elhagyva aprócska tábla jelzi, merre van Magyarország egyik legnagyobb filmstúdiója, a Korda. A dombon felfelé haladva, balra hatalmas tartóállványok és egy középkori vagy épp reneszánszkori (mikor, hogy) város látványa fogad. Ez az első “backlot”, azaz kültéri helyszín, amit egy külföldi szuperprodukció számára 90 százalékban magyar filmesek építettek. Három-négy éve ez még elképzelhetetlen lett volna, Hollywood ugyanis csakis a biztosra megy: először meg és el kellett ismerniük a magyar szakembereket, ezután jöhet a saját munka. A bizalom mára épült ki.

A középkori áltelepülés tavaly azzal a céllal készült, hogy tartós díszletként állva maradjon, és hogy minden évben bővüljön. Idén körülbelül 6 ezer négyzetméternyi új elemet építettek hozzá, így már több mint 15 ezer négyzetméteres. Az utcák befelé nyílnak, kívülről nem látni a részleteket, fotózni pedig tilos, legalábbis addig, amíg a Showtime egyik legnépszerűbb sorozatának új évada el nem indul a tévében. A Borgiák második szezonjának forgatása a napokban fejeződött be, a sötét lelkű Borgia-pápát, VI. Sándort játszó Jeremy Irons már rég elhagyta Etyeket, december elején pedig az utolsó stábtag is elment.

Jeremy jó fej, a büfében is lehetett néha látni – ezt már a park vállalati kapcsolatok igazgatója mondja, akivel némi szervezkedés után golfautóba ülünk és úgy indulunk New York felé. Elektromos kocsinkkal elhúzunk egy trailerpark mellett: ezekben a többségében fullextrás fehérszínű lakókocsikban pihen a forgatóstáb – a színészek, a sztárok is itt öltöznek. Tiszta Hollywood. Némi zötykölődés után elénk tárul New York. A kétmillió dolláros óriásdíszletben nyolcemeletes házak és optikai megnyújtásra alkalmas, az átlagosnál szélesebb kocsisávok vannak. Az autók ha kell, itt körbe-körbe tudnak közlekedni, hogy az egyik sarkon kifordulva, a díszletet megkerülve kisvártatva visszajussanak az utca elejébe, így teremtve meg az állandó forgalom illúzióját. Van azonban, ami még ebben a trükkvilágban sem illúzió. Az idő és jelen esetben az időjárás kikezdi a méregdrága díszletet: a Hellboy II-re készült New York-i látképet tépi, szaggatja a viharos szél, az amúgy is apokaliptikus utcarészlet így most még sötétebbnek tűnik. A tartóállványok bár stabilak, néha meg-megremeg az álváros.

A szélvihar azonban csak a külső helyszíneken zavaró. A nyáron megnyílt látogatóközpontban már nagy a nyugalom, a hatalmas épület szinte üres, néhány munkás épp az Üvegtigrisből ismerős amerikai zászlós büfékocsit állítgatja egy hatalmas zöld vászon mellett. Csapatépítés lesz délután. Egy másik dolgozó hajómakettet csörlőz egy óceáni, tengeres, folyós, vagy legalábbis valamilyen vizes látkép közepébe. Az illúzió szinte tökéletes, az lcd-tévé képén már egy óriási, vízen haladó uszálynak tűnik az alig félméteres makett. A kiállítás a filmtrükköket bemutató része néhol kicsit ugyan közhelyes, de sokszor nagyon látványos. A digitális utómunkát bemutató rész még a fotósunkat is a képernyő elé szegezte.

Decemberben már nagy a nyugalom a Kordában, egy stáb azonban többé-kevésbé még itt van. Ken Follet: Az idők végezetéig című regényéből készülő minisorozat forgatása még tart, pontosabban épp most befejeződik be. A stáb már csomagol, néhány filmes azonban még dolgozik a stúdióban. Az ő helyszíneik megközelíthetetlenek, nem zavarhatjuk a munkájukat. Kár.

Visszatérve a pápákra. A Showtime-os Borgiákat 2011 áprilisában mutatták be az USA-ban. A kilencrészes szezon első felvonására 1,06 millió néző volt kíváncsi, hétéves premier-nézettségi rekordot döntve meg ezzel az amerikai kábeladón. Nem volt meglepő tehát, amikor pár rész után a Showtime újabb szezont rendelt be a sorozatból. A Korda Stúdió négyéves opciós szerződése többé-kevésbe biztosítja, hogy 2012-ben és 2013-ben is Etyeken forgatják majd a véres, intrikus, szövevényes Borgiákat. A második évad készítése nagyjából egy-másfél hete fejeződött be, az utómunkák és az új bemutató után, márciusban dől el, hogy visszatér-e Etyekre Jeremy Irons és a stáb.

A Korda Stúdiót bemutató anyagunk ezzel nem ért véget. Egy interjúval folytatjuk nemsokára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik