Kultúra

A tévében: géppuska, foci, irodalom

A gőzhajtásos géppuskától az orosz néplélekig jutunk ma el, de romantika is lesz, no meg jónak ígérkező foci.

Tudjuk, a legélvezetesebb és legjobban megmaradó tudás az, aminek semmi értelme. Ezért fogja mindenki kéjes örömmel végignézni, ahogy Jamie és Adam megpróbálja szertefoszlatni a gőzhajtású géppuska mítoszát az Állítólag… ma esti epizódjában 19:00-tól a Discovery Channelen.

Ma Európa két legjobb formában lévő csapata találkozik a BL-ben, a Manchester City tizennégy forduló után is veretlen a Premier League-ban, ami elég durva, mindezt úgy, hogy 48 gólt sikerült rúgnia a csapatnak, tehát 3,43-as a gólátlaga. Ellenfele az a Bayern München lesz, amely szintén első a Bundesligában, és tizenöt forduló alatt csak 9 gólt kapott. Az angol támadók tehát nekiesnek a német védelemnek, de nem biztos, hogy olyan egyoldalú lesz ez a meccs – bár a City nyilván vissza akar majd vágni a müncheni 0-2-ért. 20:15-től minden kiderül a Digi Sporton.    

Megkezdjük irodalmi blokkunkat, a Segédszerkesztőnő megosztaná… frappáns címváltozata a kissé semmitmondó eredeti kertvárosi lánynak (Suburban girl). Amúgy Sarah Michelle Gellar szeretne karriert befutni az irodalmi életben, ezért megismerkedik egy nagy nevű szerkesztővel (Alec Baldwin), akivel alakulgatnak is a dolgok, csak hát a szerkesztők Amerikában is isznak, nőcsábászok és öregek, mindazonáltal azért jobban keresnek. Marc Klein romantikusabb vígjátékokra szakosodott forgatókönyvíró (Ridley Scott-tal is dolgozott együtt) első rendezése 21:30-tól a Duna TV-n. 

Ifj. Alexandre Dumas halhatatlan művét, a Kaméliás hölgyet a 80-as években dolgozta fel a magyar tévé, és Marguerite Gautier-t emlékezetesen alakította benne a fiatal Eszenyi Enikő. Ezt láthatjuk ma, a további szerepekben többek közt Sinkó Lászlóval, Andorai Péterrel, Kulka Jánossal, Máté Gáborral. Egy igazi, vérbeli romantikus történet 22:25-től, a Duna2-n. 

Végül nézzünk meg egy beszélgetést azzal az orosz íróval, aki szerint Szolzsenyicin szocreál író volt, Oroszország pedig egy kiellégületlen nő – Viktor Jerofejev nem az a plakáthazafiaknak való író, évtizedek óta ostorozza hazáját minden különösebb önelégültség nélkül. Most pedig terjeszti a mákonyt – Orosz Estek, 23:10, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik