Kultúra

A műkincstolvajokat is sújtja a válság

Milánói gyűjtők szerint a gazdasági válság nemcsak a művészeket sújtja, hanem a tolvajokat is, az ellopott alkotásokat ugyanis senki nem veszi meg tőlük.

“Teljesen feleslegesen fáradozott a tolvaj. Nem fog tudni túladni rajta – nyilatkozta a Corriere della Sera napilapnak Peppino Gatti, a neves milánói galériatulajdonos annak kapcsán, hogy ellopták az 1968-ban elhunyt Luciano Fontana egyik rézkarcát egy milánói lakásból. – Régebben akár tizenötezer eurót is kapott volna érte a feketepiacon, ha bizonyítani tudja, hogy eredeti Fontanáról van szó, most viszont kétezret se adnak érte. A műkereskedelemnek elfogyott a pénze, és a krízis a bűnözőket is utolérte.”

Az újság felmérése szerint az olaszországi műgyűjtés központjának számító Milánóban, ahol eddig magánszemélyek akár húsz-negyvenezer eurót sem sajnáltak egy alkotás megvásárlására, a gyűjtők jelenleg egy centet sem költenek. “Zuhanórepülés érezhető az ágazatban. Egyedül két kortárs alkotó, Maurizio Cattelan és Mimmo Paladino nem veszített értékéből, de az ő műveiket is csak múzeumok és külföldiek vásárolják. Paladinónak egy rajza továbbra is legalább harmincezer eurót ér, a milánói tőzsde épülete előtt kiállított, magasba tartott középső ujjat ábrázoló Cattelan-szobor pedig másfélmilliót. A város helyében azon lennék, hogy a művész Milánónak ajándékozza a szobrot” – mondta Gatti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik