Kultúra

Magánadományokból restaurál műkincseket a Louvre

Egy évvel a "Mindenki mecénás" elnevezésű kampány sikere után újabb adománygyűjtő akcióba kezdett a párizsi Louvre múzeum.

Míg legutóbb a nagyközönség bőkezűségének köszönhetően A három grácia című Lucas Cranach-művet szerezte meg a múzeum, most kairói kincsek – egy eddig darabokra szedve, ládákban őrzött, 15. századi, 4 méter magas mameluk előcsarnok, illetve egy 18. századi áttört rácsos balkonablak – helyreállításához kér segítséget az intézmény. Az eddig még sosem látott építészeti elemeket 2012 nyarán, az Iszlám Művészetek főosztály megnyitóján szeretnék bemutatni a nagyközönségnek.

Az adományozás december 1-től február 29-ig tart, a múzeum ez idő alatt 500 ezer eurót (152 millió forintot) szeretne összegyűjteni a két, 1,2 millió euró (346 millió euró) értékű műkincs restaurálásához. Az adományozók belépőt kapnak a két műtárgy megtekintéséhez az Iszlám Művészetek főosztályra, kétszáz euró feletti összeg esetén magánlátogatást tehetnek a kiállításon kedden, amikor a múzeum egyébként zárva tart, ötszáz eurós vagy annál nagyobb adomány esetén pedig ezt esti magánelőadás keretében tehetik meg. Tavaly a Louvre 1,26 millió eurót (382 millió forint) gyűjtött össze négy hét alatt 7200 magánszemélytől A három grácia megvásárlásához, amelyet összesen 4 millió euróért (1,2 milliárd forintért) kínáltak a múzeumnak megvételre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik