Kultúra

Nyílt verseny dönt az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulójáról

2012 januárjában és februárjában dalversenyen választják ki a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon induló magyar számot - jelentették be az MTVA és az MTV Zrt. közös sajtótájékoztatóján.

A jelentkezők december 20-ig pályázhatnak szerzeményeikkel, ezek közül egy kibővített szakmai zsűri tizenhatot választ ki, majd két elődöntő és egy döntő showműsor következik, ahol a győztesről a zsűri és a közönség szavazatai együttesen határoznak. A legjobbnak ítélt szám előadója 2012. május 22. és 26. között Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban száll versenybe az 57. Eurovíziós Dalfesztivál többi indulójával, miután idén az azeri duó, Ell és Niki győzött Running Scared című dalával Düsseldorfban.

A leendő magyar versenyző olyan hazai énekeseket követ majd a sorban, mint az 1994-ben a negyedik helyen záró Bayer Friderika, a 2007-ben kilencedik helyet szerző Rúzsa Magdi és a tavaly huszonkettediként végző Wolf Kati, akit az idő rövidsége miatt a mostani módszerrel szemben egy belső folyamat során választottak ki. A jövő évi bakui fesztiválon olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a számok hossza legfeljebb három perc lehet. A szerzőknek kiírt pályázati felhívás a www.hirado.hu oldalon található meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik