Kultúra

A tévében: izgalom, rablás, magány, filmek

Ma a filmszeretők örülhetnek, angol gyapjú krimitől a negatív utópián át az agyban játszódó thrillerig sok minden lesz.

Először egy angolos krimi adja meg az alaphangot, elegéns, stílusos, mint egy angol öltöny vagy kosztüm, a főszereplők is ilyen megoszlásban: Michael Caine, illetve Demi Moore. Ők ketten elégedetlenek munkahelyi sorsukkal, s mivel az épp egy gyémántkereskedés, úgy gondolják, privatizálnak belőle pár karátot. A 2007-es Trükkös gyémántrablás 20:15-től az m1-en.

A Lopott idő töretlen nagy népszerűségnek örvend a magyar mozikban, az extrém jövőben játszódó sci-fik rajongói ma egy másik hasonló darabot is megnézhetnek: 2018-ra eltörlik az öngyilkosság tilalmát, és legális lesz a szervkereskedelem. Jim fia gyógyíttatásához nem tudja máshogy előteremteni a pénzt, mint, hogy eladja a testét, ám ezáltal sem tudja megmenteni a gyereket. Ekkor a férfi azt gondolja, a szerződése semmis, ám a cég nem ért vele ebben egyet. Eric Roberts főszereplésével a Versenyben az idővel21:00, Film+

Robert Zemeckis thrillerében nem a jövő, a jelen bizarr: egy magányos asszony kezdi azt hinni, hogy a szomszédja megölte a feleségét, sőt mintha a nő szelleme az ő házába is gyakori vendég lenne – akkor ez intuíció vagy őrültség? A 2000-es Temetetlen múlt Harrison Ford és Michelle Pfeiffer főszereplésével 21:00-tól a Filmmúzeumon. 

A halál és öregedés, a méltó meghalás, vagyis az élet és méltóság szakértője volt Polcz Alaine, Mészöly Miklós felesége majd özvegye, akinek írásából Novák Emil csinált filmet, mely a fikció és a dokumentarizmus között áll félúton a főszerepben Törőcsik Marival. Ideje az öregségnek az írás és a film címe, 21:35, Duna TV

Ismét egy 80-as évekbeli színházi közvetítés, sőt, 1980-as (ami sokak szerint a 70-es évek utolsó éve), Szirtes Tamás rendezői munkásságának a része, Shakespeare: Lóvátett lovagok-ja, melyben a fiatalon elhunyt Kalocsay Miklós játszotta a főszerepet, és a darab zenéjét egy bizonyos Bródy János írta. 22:25, Duna2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik