Kultúra

Rumnapló [filmpremier]

Ha még élne, Hunter S. Thompson vadászpuskával kergetné meg azt, aki így kiherélte a könyvét. Johnny Depp viszont végre ledobta magáról a pojáca olcsó göncét.

A Félelem és reszketés Las Vegasban szerzője, a gonzó újságírás szülőatyja, a hírhedt piás és drogfogyaszt mizantróp, Thompson 2005-ban költözött át a másvilágra. Az általa teremtett műfajban, a gonzóban a riporter maga lépett elő a sztori központi figurájává. Míg azonban leghíresebb művéből, a Félelem…-ből Terry Gilliam emlékezetes adaptációt rendezett Johnny Depp és Benicio del Toro főszereplésével, a hatvanas években írt Rumnaplóhoz alig van köze a filmnek. Pedig Depp ebben nem csak játszik, hanem a gyártásban is részt vett. A könyv megfilmesítésének egyébként háromszor futottak neki, végül a kiugrott alkoholista Bruce Robinson ,a szintén drogos-piás Mi ketten című film rendezője forgatta le Depp kifejezett kérésére, aki nagy H.S.T. rajongó a mai napig.

Az önéletrajzi ihletésű Rumnapló a hatvanas évek elején játszódik Puerto Ricóban. Paul Kemp New yorki újságíró a helyi angol nyelvű laphoz érkezik dolgozni, ahol mindenki piás, féleszű, a főszerkesztő meg idegbeteg. Kemp azonnal nyakig csobban a nagy ivászatokba, a betelepült amerikaiak és a helyiek közti konfliktusokba, valamint egy szerelmi háromszögbe. Nappal izzadva próbál összehozni egy jó sztorit meg egy pénzes pr-cikket az egyik szigeten épülő luxushotelről; éjjelente meg többször majdnem otthagyja a fogát – a kocsmában, a karneválon, és így tovább – társai miatt.

A csak 1998-ban kiadott könyv a maga korában tabudöntő lehetett volna szabadszájú és kiábrándult stílusával, ma azonban már nem olyan izgalmas. A filmhez pedig csak alibi. Az eredeti történetet ugyanis alaposan átírták. Szereplőket hagytak ki és mostak össze, a szaftosabb részeket csúnyán kivágták a történetből és újakat költöttek bele. A szociopata firkász, Yeamon figurája kimaradt, gusztusos barátnője, Chenault itt a korrupt ingatlanfejlesztő Sanderson partnere, a karneváli orgia kicsit feszültebb hangulatú táncparti, a főszerkesztő meggyilkolása pedig meg sem történik. Beleapplikáltak viszont egy LSD hallucinációt, egy Hitler-beszéd részletét bakeliten, egy kakasviadalt, és egy szexi tengerparti autókázást egy gyönyörű Corvette-ben.

Ami a csalódáson enyhít, az a színészi játék. Depp annyi év kalózosdi után most ismét tisztességesen teljesít, mint a maga sajátos módján a korrupció ellen harcoló Paul Kemp. Ráadásul kiváló partnerei vannak Richard Jenkins, Aaron Eckhart, Michael Rispoli és Giovanni Ribisi személyében. A Chenault-t játszó Amber Heard (Féktelen harag) pedig igazi hatvanas évekbeli szépség. Scarlett Johansson és Keira Knightley elől orozta el a szerepet, és ebben a filmben le is nyomja őket, de nagyon.

Kinek ajánljuk?

Gonzó újságíróknak. Akik örömmel látják Johnny Deppet kicsit szofisztikáltabb szerepben.

Kinek nem ajánljuk?

Akik arra számítanak, hogy az eredeti Hunter S. Thompson sztorit látják megelevenedni.

The Rum Diary – színes, feliratos, amerikai kalandfilm, 120 perc, 2011. Rendezte: Bruce Robinson. Szereplők: Johnny Depp (Paul Kemp), Amber Heard (Chenault), Aaron Eckhart (Sanderson), Giovanni Ribisi (Moberg), Richard Jenkins (Lotterman), Amaury Nolasco (Segurra), Michael Rispoli (Bob Sala). Forgalmazó: Big Bang Media.

Hazai premier: december 1.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik