Kultúra

A Balaton festője Nagycenken

Egry-Jozsef-kepei-Nagycenken(1024x768).png (festészet, balaton, nagycenk,)
Egry-Jozsef-kepei-Nagycenken(1024x768).png (festészet, balaton, nagycenk,)

Nagycenk. Egry József tájképeit bemutató kiállítás nyílt szerdán a nagycenki múzeumban; az egy hónapon át látogatható tárlat a győri Radnai-gyűjtemény anyagából válogat.

A tárlattal “a Balaton festője” halálának hatvanadik évfordulójára is emlékeznek, ugyanakkor a több mint ezer festményt, kisplasztikát, rajzot és szobrot felvonultató kollekció mintegy három tucat darabját is új együttesben mutatják be – hangsúlyozta az MTI-nek Grászli Bernadett, a győri Városi Művészeti Múzeum igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar gyorsírást forradalmasító (és ezzel jelentős vagyonra szert tevő) Radnai Bélának, akivel a húszas-harmincas évek fordulóján került barátságba, Egry József különleges előjogot biztosított: ő nézhette meg először elkészült műveit, és – ha akart – ő lehetett vásárlója. Ez a különleges elővételi jog számos alkotással gyarapította a Radnai-gyűjteményt, amely tulajdonosa 1962-ben bekövetkezett halála után került a győri Esterházy-palotába.
Grászli Bernadett hozzátette, hogy a tárlat címét a mester egyik legismertebb, Fénytolódás című művétől kölcsönözték, anyagát pedig a harmincas években, már a Balatonnál festett, rendkívül expresszív, a tájat modernül ábrázoló, az ott élők mindennapi életét is bemutató Egry-olajpasztellekből válogatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik