Kultúra

Az Életfát díjazták az amerikai független filmesek

Terrence Malick Életfája, valamint a Christopher Plummer és Ewan McGregor főszereplésével készült Beginners kapta megosztva az év filmjének járó kitüntetést a Gotham-díjátadón New Yorkban.

 

A helyi idő szerint hétfő este, Edie Falco és Oliver Platt műsorvezetők közreműködésével megtartott gála legnagyobb esélyese a háromszor jelölt és erős Oscar-esélyesnek is tartott The Descendants volt, a George Clooney főszereplésével Hawaiion játszódó családi dráma azonban végül díj nélkül maradt. Kitüntetést kapott viszont a legjobb dokumentumfilm kategóriájában a Better This World, valamint a közönség által jutalmazott Girlfriend és a Scenes of a Crime is, amely a legjobb még forgalmazót kereső film lett. Különdíjjal ismerték el továbbá Charlize Theront és Gary Oldmant, David Cronenberget, illetve Tom Rothmant, a Fox Filmed Entertainment elnökét is.

A Gotham-díjakat az Oscar-szezon közeledtével adják át, éppen ezért a gálát sokan a legrangosabb hollywoodi kitüntetés előszobájának tartják. Az elismerést az 1979-ben létrejött Independent Feature Project nevű nonprofit szervezet osztja ki, és az Independent Spirit Awards mellett a legjelentősebb független filmes díjnak számít. A Gotham-díj 2009-es favoritja A bombák földjén volt, míg 2010-ben a Winter’s Bone-ról szólt a gála, mely alkotások később egyaránt óriási sikert arattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik