Kultúra

A tévében: a halál angyala és egy skandináv vasutas

Focirangadó, retrórendőrök, egy náci nagykutya, egy norvég vasutas és egy erényes lócsiszár érkezik ma.

Az angol Ligakupa jóvoltából élvezhetünk egy igazi rangadót: Chelsea-Liverpool, még akkor is, ha feltehetőleg a fiatalabbak kapnak szerepet a negyeddöntőn. 20:45, sport2.

Michael Mann filmje, a Miami Vice a retróhullámra ült fel: két, az 1984 és 89 között futó sorozatban is főszereplő rendőrkarakter, egy kemény (Jamie Foxx) és egy dörzsölt, nőfaló (Colin Farrell) kell, hogy megoldja a Los Angeles-i drogmaffia ügyét, de a nőfaló belekóstol az egyik drogbáró feleségébe (Gong Li)… Az pedig sosem egyszerűsíti a dolgokat. Bővebben 21:00, TV2.

Akit a drogvadászat heylett a nácivadászat jobban érdekli, 21:00-kor inkább a National Geographicra kapcsoljon. A Nácivadászok mai epizódja az egyik legnagyobb elmenekült gazember, Josef Mengele, az auschwitzi haláltábor kísérletező, szadista orvosa (műtétek érzéstelenítés nélkül stb.), az embereket a vagonokról a gyors avagy a lassú halálba szelektáló torz lény elleni embervadászatról szól – mely végül is (ritka kivételként) eredménytelen lett. Az NSZK után Dél-Amerikában bujkáló, egy alkalommal egy emigráns magyar házaspárnál dolgozó-élő Mengelét a halál úszás közben érte utol 1979-ben valahol Brazíliában, az igazságszolgáltatás elé sosem állt, és amúgy sem mutatott túl nagy hajlandóságot a megbánásra. Sokszor csak szerencsével menekült meg az elfogatás elől – a részleteket a műsor mondja el.

A skandináv megfontoltság, érzelmi ökonómia és jólét mind jelen van az O’Horten című filmben. Bent Hamer 2007-es rendezésében a főhős egy frissen nyugdíjazott vasutas, aki a jól kitaposott útról nyugdíjazása után letér, és nekilát a rizikósabb kérdéseknek – humorral, nyugodt költőiséggel bizonygatva, hogy sosem késő, azaz 65 fölött is bőven van mit csinálni. 21:30, Duna TV

Az igazságérzet drámája, Heinrich von Kleist Kolhaas Mihályának története köszön vissza Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámájában. A megbántott igazságérzet pedig szembefordítja a törvénnyel, és gyilkost csinál belőle – avagy meddig menjen el, aki igazán komolyan veszi önmagát vagy az elveit. Lukács György diákként olvasván Madách: Az ember tragédiáját a bizánci színnél nem értett egyet Ádámmal: igenis, aki komolyan hisz, akinek a hit mindennél fontosabb, az meghal egy i miatt. Ezt a dilemmát boncolgatja Sütő is, mi pedig egy 2009-es Győri Nemzeti Színház-beli Ács János-előadás megvalósulásában láthatjuk a darabot 22:20-tól a Duna2-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik