Kultúra

Adománypénzekkel élhetett vissza Wyclef Jean alapítványa

16 millió dollárt gyűjtött, de csak 5,1 milliót juttatott el a haiti földrengés áldozatainak Wyclef Jean alapítványa – értesült a New York Post.

A Fugees egykori énekese által 2005-ben alapított Yele Haiti nevű szervezet 2010-es bevétele minden korábbinál nagyobb volt, kétharmadát azonban nem arra a célra használták fel, amire az adományozók szánták. A valamivel több mint ötmillió dolláros hányadot valóban a több százezer halálos áldozatot követelő, és egymillió embert hajléktalanná tevő természeti katasztrófa utáni segélyezésre, élelmiszer- és vízellátás biztosítására, táborok létesítésére költötték a lap birtokába jutott adóügyi dokumentumok alapján, a maradék azonban családtagokhoz és fiktív cégekhez került.

Több mint egymillió dollárt kapott például az „élelmiszerszállítóként” feltüntetett, állítólag Miamiban székelő Amisphere Farm Labor Inc., ilyen vállalat azonban nem létezik: a megadott címén egy autószerelő műhely működik. További 353 983 dollárt Wyclef Jean sógorának cége kapott, 577 185 dollárt pedig a vízellátásért számlázó Port-au-Prince-i Samosa SA-nak utaltak át, mint azonban kiderült, ennek a pénznek egy részéből havi 35 000 dollárért a Yele Haiai munkatársai szállást béreltek a Samosától.

A Yele Haitit egyébként már korábban is vádolták azzal, hogy pénzügyei szabálytalanok: az alapítvány az adóhatóságokkal is szembekerült, és amikor megkezdték a természeti katasztrófa után az adománygyűjtést, azonnal felröppentek olyan hírek, hogy a felajánlott összeg egy része nem a megfelelő helyre kerül. Akkor Wyclef Jean azt nyilatkozta: „Követtünk el hibákat korábban? Igen. Használtam valaha is személyes célokra a Yele pénzét? Soha.” A Yele Haiti vezetéséből tavaly nyáron távozó sztár – aki egyébként Haiti elnöke is akart lenni – a mostani vádakat szintén tagadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik