Kultúra

A tévében: tegyük fel az i-re a pontot

Véget ér az F-1-, a teniszszezon, beteljesedik a szerelem, elmúlik tízezer nap - Hugh Grant, Penélope Cruz, Koltai János, Federer, Vettel.

Bár már tét nincs (legfeljebb, hogy Vettel megdönti-e Nigel Mansell egy szezonban elért legjobb edzésidejeinek, azaz a pole pozition-ök számának rekordját – de az szombaton már eldől), egy jó verseny még lehet belőle. Sebastian Vettel felteheti a koronát ezévi teljesítményére, ahogy a Red Bull is, mert tényleg nagyot alakítottak. A Brazíliai Grand Prix 16:35-kor kezdődik az RTL Klubon.

Hihetetlen teniszévünk volt, ki gondolta volna, hogy lényegében egy teniszezőről szól majd az idény, Novak Djokovicsról, aki a US Openig csak kétszer kapott ki. Pedig Federer sem lestt rosszabb, Nadal pedig bár nem játszik csúcsformában, egy Roland Garros-címmel gazdagabb lett. És akkor a rövidebb időszakokra magukat felszívó, amúgy bárkit legyőzni képes többi top20-as játékosról még nem beszéltünk. Ma este 18:30-kor pedig az év utolsó nagy teniszeseménye, az ATP World Tour, vagyis a Mesterek Tornája döntője következik – hogy ki játssza a Federer-Ferrer és Berdych-Tsonga négyesből (egy Federer-Tsonga nem lenne meglepő), még nem tudni, de a Digi Sporton lesz látható a minden bizonnyal izgalmas finálé – elvégre olyan teniszező fog nyerni, aki az idén – vagy még soha – nem nyert kiemelt, nagy tornát.

Este elengedjük magunkat, egy kis romantika, jó angol humor, egy sztárszínésznő és egy könyves szerelme kisebb-nagyobb bökkenőkkel – ez kell a gazdasági gondoktól elpilledt országnak. Hugh Grant, Julia Roberts a Sztárom a páromban 20:05-től a TV2-n. 

1967-ben Arany Pálmára jelölték, majd végül a legjobb rendezőnek járó díjat kapta meg Kósa Ferenc a Tízezer nap című filmjéért. A magyar paraszti sors évszázadokig mellőzött, rossz lelkiismerettel vagy nyájas hazugságokkal vizsgált és ábrázolt valami volt Magyarországon, így a felszabadulás utáni változások jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni. A háború előtti, majd az 50-es években szintén nem kímélt paraszti sors, az illúziók elvesztése, majd a reménytlei jövő a tárgya ennek a filmnek, melynek szuggesztív stílusa (fekete-fehér képei, expresszív beállításai, erős színészi játék Koltai Jánostól Haumann Péteren át Kozák Andrásig, Rajz Jánosig) ma is erős, ma is hat. 21:00, Duna2.

Végül egy igényében művészi film, melyen lehetne fogást találni, de Penélope Cruz erős játéka (és mélyről jövő szépsége) miatt nagyon érdemes megnázni:  A Megtört ölelések Pedro Almodóvar kissé túltenyésztett mostruma számos remek pillanattal és némi mesterkéltséggel. 23:20, m1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik