Kultúra

Idén is megválaszthatjuk az Év Kórházát [X]

Mi a fontos egy kórházban a szakmai felkészültség mellett?

Számít-e, hogy van-e szappan a mosdóban, ha az éjszakai ügyeleten figyelmes velünk az ügyeletes orvos, ha az elesett családtagra jobban odafigyelnek a betegszállítók a műtét után? A szubjektív véleményt számszerűsíteni is lehet: így lesz egy intézmény az Év Kórháza.

Kórházba menni senki nem szeret: akár hosszan elhúzódó vagy súlyos betegségről van szó, akár balesetről vagy csak egy lábadozó rokon meglátogatásáról, igyekszünk minél kevesebb időt az egészségügyi intézményekben tölteni. Az ott szerzett tapasztalatok azonban hosszú évekre meghatározzák a hazai egészségügyi rendszerről, orvosokról, ápolónőkről alkotott véleményüket. A szubjektív vélemények azonban nemcsak a kellemes vagy kellemetlen emlékek miatt fontosak. A számszerűsített vélemények és a személyes történetek hozzájárulhatnak egy-egy intézmény jó hírnevének öregbítéséhez, de segítséget is nyújthatnak a kórházi vezetőségnek abban, min kellene változtatniuk.

A leglátogatottabb hazai egészségügyi portál, a HáziPatika.com idén már hetedik alkalommal keresi az ország legjobb kórházát. Az elmúlt hat év mindegyikében jelentős számú internetezőt megmozgató program azonban jóval többet jelent, mint egyszerű listaállítást. Bár minden kórházat meg lehet ítélni a száraz adatok, kimutatások, elvégzett műtétek, minőségbiztosítási értékelések alapján, a betegek, laikusok, páciensek véleményét kifejező szubjektív “osztályzat” bizonyos szempontból hitelesebb. Ők ugyanis a saját bőrükön érzik, mi is zajlik a magyar egészségügyi intézmények falai között! Az Év Kórháza szavazás azon kevés lehetőség egyike ez, ahol a magát újabb és újabb kihívásokkal szembetaláló hazai egészségügyi rendszer szereplői konkrét visszajelzést kaphatnak a munkájukról a nekik legfontosabbaktól, a betegektől és hozzátartozóiktól.

A www.azevkorhaza.hu oldalon több kategóriában – orvos-szakmai színvonal, környezet, infrastruktúra, szakszemélyzet és ellátás – minősíthetünk minden olyan fekvőbeteg-intézményt, amely állami finanszírozással működik. A látogatók szavazatai alapján az egyes kategóriák legjobbjai mellett a portál az összesített, abszolút győztest is kihirdeti, amely egy éven át viselheti a megtisztelő “Az év kórháza 2011” címet.

A minél hitelesebb eredmény érdekében a legismertebb közösségi portál használatához kötjük a szavazást: csak az alkothat véleményt a kórházakról, aki legalább 30 napja regisztrált a Facebook-on. Az első olvasatra szigorúnak látszó előírás azonban nem jelenthet különösebb akadályt az internetezőknek: a legfrissebb adatok szerint több mint hárommillió magyar használja a közösségi oldalt. Természetesen egy látogató több kórházra is voksolhat, és ennek tényét meg is oszthatja ismerőseivel. A közösség erejét jelzi az is, hogy az osztályzatok kiosztásán kívül (akárcsak az iskolában, az egyes jelenti a legrosszabbat, az ötös pedig a legjobbat) fórumbejegyzésekben is megoszthatják egymással a tapasztalataikat a páciensek és a hozzátartozók. Ez pedig még hitelesebbé teszi és még közelebb hozza az egészségügyi intézményeket a látogatókhoz.

A szavazás október 17-én indult, és egészen december közepéig, azaz nagyjából még egy hónapig át érhető el a www.azevkorhaza.hu oldalon. Az eredményhirdetésre 2012 januárjában kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik