Kultúra

Válogatott gyilkosok [filmpremier]

Klasszikus akcióthriller, melyben Jason Statham, Clive Owen és Robert de Niro macsó fogócskát játszik. Ökölharc, akrobatika, sok pénz és egy utolsó munka.

A filmekben a bérgyilkos mindig éppen visszavonul. Az ex-ügynök Danny Bryceszal (Jason Statham) is ez a helyzet, csakhogy volt mentorát (Robert de Niro) foglyul ejti az ománi sejk. Hogy kiszabadítsa, meg kell ölnie a brit speciális alakulat (SAS) három tagját, akik a háború idején kivégezték a sejk fiait. Ha sikerrel jár, hatmillió dollár is üti a markát. Ám miközben vadászik, rá is vadásznak. Az SAS titkos társaságának tagja, Spike (Clive Owen) a nyomában liheg. Az 1980-ban játszódó film valós események, egy volt SAS-tiszt könyve alapján készült.

Gary McKendry klasszikus akcióthrillere azok közé tartozik, amelyben a jó fiú/rossz fiú kategóriák már rég összemosódtak, nincsenek morális különbségek. Mindkét oldalon gyilkosok állnak, mindkét oldalon ott a pénz és a becsület is. A szereposztástól az akciófilmfüggők minden korosztálya elalélhat, hiszen a huszonévesek Stathamre gerjednek, a harmincasok Clive Owenre, Robert de Niro meg külön intézmény.

 

 

Danny és Spike között brutális összecsapásokat láthatunk. Statham a tőle megszokott módon produkálja az akrobatamutatványokat, ablakon kirepüléseket és bordarepesztő becsapódásokat, akár egy székhez kötözve is lenyomva ellenfelét. Owen meg furcsa bajuszban néz kőkeményen az üvegszemével, és ő sem finomkodik, legyen bár rajta bilincs. A legjobb formáját hozza mindenki a Londonon, Párizson, Ausztrálián és Ománon átívelő macska-egér játékban. Az olykor már komikusan hangzatos párbeszédeket leszámítva, letisztult, feszült, szinte hibátlan műfaji filmet kapunk. Azt a fajtát, amit soha nem lehet megunni.

Kinek ajánljuk?

Akik nem nyugszanak, ha nem látnak évi 1-2 Stathames mozit. A klasszikus, kőkemény akciófilmeket szeretők népes táborának.

Kinek nem ajánljuk?

Akik valami újra vágynak. Akik olyasmiken szőröznek, hogy melyik autótípus nem volt autentikus a filmben.

 

 

Killer Elite – színes, feliratos, amerikai-ausztrál akcióthriller, 100 perc, 2011. Rendezte: Gary McKendry. Szereplők: Jason Statham (Danny Bryce), Robert De Niro (Hunter), Clive Owen (Spike), Adewale Akinnuoye-Agbaje (ügynök), Yvonne Strahovski (Anne), Dominic Purcell (Davies), Grant Bowler (James Cregg kapitány), Ben Mendelsohn (Martin). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: november 24.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik