Kultúra

Testcsere [filmpremier]

Gyenge közepes komédia két barátról, akik egy nap a másik testében ébrednek. Minek jobb lenni - csajozógépnek vagy családapának?

Mitch (Ryan Reynolds) igazi numeravadász léhűtő, aki pénzkeresés gyanánt néha szoftpornó filmekben vállal szerepeket. Dave (Jason Bateman) menő ügyvéd, háromgyerekes családapa laposodó házassággal. A barátság az általános iskolától datálódik, néha összeülnek inni és meccset nézni. Egy ilyen alkalommal a sokadik feles után együtt vizelnek egy szökőkútba a parkban, és kitör belőlük a sóhaj: „de szeretnék a helyedben lenni”. Másnap reggelre megtörténik, amit kívántak.

Nem egy, nem két filmet láttunk már testet cserélő lelkekről, férfi nővel (Mindenem a tiéd, Lelkes testcsere), anya lányával (Nem férek a bőrödbe), apa fiával (Egymás bőrében) cserélt helyet, és így tovább. Attól szokott emlékezetessé válni a dolog, ha a két karakter markáns és nagyon eltérő, mint mondjuk az Ál/arcban John Travolta és Nicolas Cage.

Az Ünneprontók ünnepe rendezőjének új filmjében azonban nincs olyan óriási különbség Ryan Reynolds és Jason Bateman között. Mivel nem elég ütős a karakterük, nem kelnek életre a néző agyában. Dave egyetlen jellegzetes gesztusát, ahogy hajnalonta kezébe temeti arcát, és Mitch gátlástalan káromkodását kivéve nincs nagy eltérés.

A forgatókönyv Jon Lucas és Scott Moore, a Másnaposok íróinak tollából származik, de elég gyenge eresztés. A humor inkább altesti, van kisbaba által arcba röppenő kaka, golyóborotválás, onanizálás, terhes szex. Legalább négy nő megmutatja a melleit, köztük a szuperszexi Olivia Wilde. Sok poén viszont a gyerekekkel kapcsolatos felelőtlenségen és durvaságon alapul, ami egyáltalán nem menő. A főszereplők valahogy elviszik a hátukon az egészet, de gyenge közepes a végeredmény.

Kinek ajánljuk?

Haveroknak két sör után. Családapáknak lazításként.

Kinek nem ajánljuk?

Akiknek már könyökükön jönnek ki a testcserés filmek.

 

The Change Up – színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 112 perc, 2011. Rendezte: David Dobkin. Szereplők: Ryan Reynolds (Mitch), Jason Bateman (Dave), Leslie Mann (Jamie), Olivia Wilde (Sabrina), Mircea Monroe (Tatiana), Alan Arkin (Mitch apja), Ed Ackerman (Victor). Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: november 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik