Kultúra

Karácsony Artúr [filmpremier]

A Mikulás munkáját idén már csúcstechnológia és kommandós manócsapat segíti. Remekbe szabott 3D-s családi rajzfilm a Wallace és Gromit stúdiójától.

Az aktuális Mikulás és csapata ugyanúgy teszi a dolgát, mint összes felmenője – csak éppen a legmodernebb eszközökkel. Nagyobbik fia, a kávéfüggő, kissé militáns Steve az északi sarki bázist és a gigantikus repülő szánt működteti; a kétbalkezes kisebbik, Artúr meg a gyerekek leveleit olvassa és válaszol nekik. Csakhogy porszem kerül a gépezetbe, és szenteste a kétmilliárd ajándékból egy mégsem jut el címzettjéhez. Steve számára ez elenyésző hibaszázalék, Artúr viszont nem enged. Mindent megtesz, hogy eljuttassa a rózsaszín biciklit Gwennek napkeltéig, és két társa is akad a kalandban, a 136 éves Téltata, és egy megszállott csomagoló manó, Bryony.

A film fantasztikus akcióval indul, egyben válaszol a régi kérdésre: hogyan tud a Télapó egyetlen éjszaka minden ajándékot kézbesíteni? Nos, a fejlett kamuflázs-technikát használó, ufószerű űrhajó leparkol egy nagyváros felett, egy seregnyi manó Mission Impossible stílusban bevetésre indul, és 14 másodperc alatt szétszórja az ajándékokat. Hát így!

 

A vizuális és verbális poénok másodpercenként sorjáznak, erről rögtön kiderül, hogy ez nem egy futószalagon készült amerikai tucatdarab. A brit Aardman Animations agytrösztje áll mögötte, amelynek olyan gyurma-animációkat köszönhetünk, mint az Oscar-díjas Wallace és Gromit-filmek, a Csibefutam és az Elvitte a víz. A fordulatos, élvezetes mesében ügyesen ötvöződik a régmúlt és a jelen, az apa-fiú konfliktusok és a hivatással kapcsolatos problémák, és még a csomagolástechnika is új megvilágításba kerül.

Ami a látványt illeti, ez alkalommal tényleg van értelme a 3D-nek. A hightech-vonalat az űrhajó mellett a Google Earth, a GPS, és az óriási képernyők képviselik, az oldszkúl iskolát pedig az ősöreg szán, a rénszarvasok és a varázspor. Ez utóbbihoz kapcsolódik az egyik legszebb jelenet, amikor az afrikai szavanna összes állata lebegni kezd egy navigációs hiba folytán. Lebegjünk mi is be a moziba a gyerekekkel. Jól tesszük!

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik mindig is tudni akarták, hogy működik a Mikulás-biznisz. Akik szeretik a bizarr rénszarvasos pulóvereket.

Kinek nem ajánljuk?

Akik szerint egy kimaradt gyerek egyenlő 0,0005636 hibaszázalékkal, szóval nem érdekes.

 

Arthur Christmas – színes, magyarul beszélő, angol-amerikai animációs film, 97 perc, 2011. Rendezte: Sarah Smith. Szereplők: Molnár Levente (Artúr magyar hangja), Epres Attila (Steve magyar hangja), Törköly Levente (Télapó magyar hangja), Kiss Mari (Télanyó magyar hangja), Fodor Tamás (Téltata magyar hangja). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: november 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik