Kultúra

A tévében: minimalista próza, szabadesés, Sam Mendes

Betiltott dokumentumfilmek, egy szűkszavú író, Benfica Manchesterben, ejtőernyős video és Sam Mendes egyik marcipán drámája.

Kjell Askildsen a norvég minimalista próza legkiemelkedőbb alakja, a vele való ismerkedést kezdhetjük úgy is, hogy megnézzük Buglya Sándor filmes portréját, a “Túl sok szó forog a világban”-t. Vagy el is olvashatjuk A thesszaloniki kutyák című novelláskötetét, de bármelyiket is választjuk, túl sok fecsegésre ne készüljünk. 19:55, Duna2.

Mivel kedd van, Bajnokok Ligája van, a Manchester United fogadja az egykor tán szebb napokat látott Benficát. Igaz, most ez a mecs abszolút rangadó, a két győzelemmel és két döntetlennel álló két csapat fog dönteni a csoportelsőségről. Mindkét csapatnak idegenben ment jobban, tehát akkor Benfica-győzelemnek kell jönnie? 20:30, TV2

Aki nem focit nézne, annak egy kiváló sorozat második részét ajánlom. Az Indexre téve a pártállami betiltás történetét dolgozza fel, és most a dokumentumfilmekkel foglalkozik Ember Judit Pócspetriétől Sára Sándor vagy a Gulyás testvérek alkotásaiig. 20:35, Duna2.

Egy Sam Mendes-film mindig stilizáció, a valóság élei kicsit elsimítva, cukormázba mártva, a szenvedés csak annyira, hogy az még jól álljon az épp ügyeletes színésznőnek, a gyilkos lesújt, de az arca nem torzul el annyira, hogy elveszítse védjegyszerűségét. A kárhozat útja is ilyen, amúgy kellemes film, mint minden Mendes-mű: már majdnem film, és persze nagyon népszerű, mert sokan nem bánják, ha kicsit átverik őket. Tom Hanks és Paul Newman között apa-fia krízis következik be, aminek más következményei is lesznek, pl. bérgyilkosok keresik őket. Persze itt vonul fél Hollywood Jude Law-tól Jennifer Jason Leigh-n át Daniel Craigig. 21:00, Filmmúzeum

Képzeljük el, hogy kiugrunk a repülőből, más sokadszorra, hisz ejtőernyős oktatók vagyunk. Ám ilyen még nem volt: miközben a kezünkben (vállunkon?) a videokamera, az ernyő nem akar kinyílni. Ön mit tenne az adott helyzetben? Hogy a profik mit, azt megnézhetjük ahogy 250-es tempóval a föld felé zuhannak 23:00-tól az Elpusztíthatatlanok: Ötezer méteres szabadesésben a National Geographicon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik