Kultúra

A VII. kerületben forgatják a Picasso-filmet

Picassóról és a Mona Lisa elrablásáról szóló spanyol játékfilm forog Budapest VII. kerületében.

A jelenleg A Picasso-banda munkacímet viselő, drámai, vígjáték- és krimielemeket is tartalmazó film rendezője Fernando Colomo, történetének alapját pedig az a megtörtént eset képezi, amikor 1911-ben a Louvre-ból ellopták a Mona Lisát, és a hatóságok Picassót, illetve barátját, Guillaume Apollinaire-t gyanúsították meg a bűncselekménnyel. Colomo az MTI-nek elmondta: a munkálatokat mintegy hétévnyi kutatás előzte meg, de mivel a száz éve történt eseményekről nem sok információ látott napvilágot, valós történeten alapuló fikciót forgatnak a 2,4 millió eurós költségvetésből.

Mint a forgatáson kiderült, Picasso műtermét a budapesti Róth Miksa Emlékházban rendezték be, és itt készülnek jelenleg a festő törzshelyén játszódó kocsmajelenetek is, de dolgozik majd a stáb a Műcsarnokban, a Néprajzi Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban és a budai Várban is. A Picassót alakító Ignacio Mateos és az Apollinaire-t játszó Pierre Bénézit mellett a produkcióban magyar színészek, például Für Anikó és Tompa Eszter is feltűnnek majd, az operatőr az Almodóvar-filmekből ismert, Európai Film-díjas José Luis Alcaine, a díszlettervező pedig az Oscarra is jelölt Patrice Vermette. Érdekesség, hogy mivel eredeti Picasso-festményekkel érthető okokból nem dolgozhatott a stáb, a művész mintegy 200 alkotásáról készíttettek replikákat.

Major István társproducer, a filmet gyártó magyar Filmteam alapítója az MTI-nek azt nyilatkozta: egyrészt korábbi, spanyol produkciókon végzett munkáik miatt esett rájuk és hazánkra a stáb választása, másrészt a kedvező árak és a filmtörvény által biztosított adókedvezmény is nagy csáberőt jelentett a külföldi filmeseknek, és az is ismert a szakmában, hogy a századelős Párizs megjelenítésére Budapest tökéletes helyszín. A magyar fővárost Vermette javaslatára választó Colomo a forgatási helyszínnel kapcsolatban azt nyilatkozta: “Két hónapja itt élek, és sikerült felfedeznem Budapestet. Nagyon szépnek tartom, és az emberek is nagyon kedvesek, sokkal nyugodtabbak, mint a spanyolok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik