Kultúra

Újabb színdarab ellen tüntetnek a francia keresztények

Romeo Castellucci színműve után Rodrigo Garcia darabjának bemutatója ellen is tiltakoznak a keresztények Franciaországban.

A múlt havi, botrányba fulladó párizsi demonstrációk után ezúttal Toulouse-ban vonulnak az utcára a vallásos emberek, a felháborodás oka pedig a Golgota piknik című előadás, amelyben Dominique Rey püspök szerint Krisztust „őrültnek, kutyának, piromániásnak, az AIDS messiásának, az ördög szajhájának és terroristának” állítják be. A tiltakozók ma este vonulnak ki a Garonne színház elé, és megmozdulásukat – az erőszak elkerülésére, valamint a provokátoroktól való távolságtartásra kérve őket – támogatja Robert Le Gall érsek is. Az egyházi elöljáró úgy fogalmazott: „rengeteg hívő nézeteit sérti és mocskolja be a darab”.

Maga a szerző azt mondja: műve csak a mindennapi valóságra reflektál azáltal, hogy a kortárs fogyasztói társadalom sokkoló képein keresztül mutatja be Krisztus életét. Rodrigo Garciát egyébként a tiltakozások nem zavarják, sőt a La Depeche című lapnak úgy nyilatkozott: „Egészségesnek tartom, hogy az emberek kiállnak magukért, és azt mondják, nem tetszik nekik a darab. Annak ellenére is ez a véleményem, hogy én csak reflektálok azokra a dolgokra, amik minden nap a szemünk előtt zajlanak, de senki nem hajlandó észrevenni őket.” Nem tartja az előadást istenkáromlónak a színház igazgatója, Jacky Ohalon sem, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Madridban hat hónapig játszották a Golgota pikniket mindenféle tiltakozások nélkül.

Az esti tüntetés helyszínére baloldali csoportok a szólásszabadság melletti demonstrációt jelentettek be, a helyi sajtó információi szerint a rohamrendőrséget készenlétben tartják. A darabot Toulouse után egyébként Párizsban is be fogják mutatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik