Kultúra

Díjazták Magyarország fiatal tehetségeit

A fiatal tehetségeket díjazta az ELLE magazin. Négy kiváló művész kapott elismerést, akiket maguk a magazin olvasói választottak ki.

Nagy készülődés előzte meg az ELLE Young Talent Díj átadását egy második kerületi étteremben kedden. A pincérek hol asztalokkal rohangálnak, hol a poharakkal egyensúlyoznak, de végül minden a helyére került, kezdődhet a várva várt esemény.

Kezdés

A szokásos köszöntő következik, Liptai Lívia az ELLE főszerkesztője közli, egy reggeli értekezleten döntöttek úgy, hogy elindítanak egy tehetségkutató szavazást az olvasók körében, hiszen fontosnak tartják a kultúra ápolását, amiről mostanában kevés szó esik.

„Az Elle Young Talent Díjra egy hat főből álló zsűri kategóriánként hat-hat 35 év alatti tehetséget jelölt, akiket az Elle magazinban hónapról hónapra bemutattak. A zsűri által jelölt művészek közül az olvasók szavazatai alapján kerülnek ki a díjazottak” – mondta Liptai Lívia a keddi díjátadó ünnepségen.

A zsűri

A következő kategóriákon belül lehetett szavazni: színház és film, képzőművészet, zene és irodalom. A zsűritagok olyan jeles személyiségek voltak, mint Winkler Nóra műsorvezető, Machán Frigyes, a Radiocafe zenei igazgatója, Baráth Ferenc grafikus, Goda Krisztina rendező, Karafiáth Orsolya költő, végül, de nem utolsó sorban Liptai Lívia az ELLE főszerkesztője.

Meglepődtek a szervezők, hogy közel ötezren küldték el voksaikat az eddig még kevéssé ismert, ám nagyon tehetséges fiatalokra. „Hiszen az olvasóközönség egy könnyebben megemészthető témát, mint például melyik színész helyesebb, könnyebben vesznek, mint egy tehetségkutatót, ahol a pályaműveket el kell olvasni vagy akár egy filmet megnézni vagy éppen egy képzőművész alkotását szemügyre venni” – mondta Liptai a Hír24-nek.

Elkezdődik a díj osztása, amit egyébként maga Baráth Ferenc grafikus és egyben zsűritag tervezett. Izgatottan várják a jelöltek, ki kapja a közel harminccentis egyedi jutalmat.

Először a színház és filmművészeti díjat adja át Liptai Lívia. Nem kis meglepődés az asztalomnál, hiszen újdonsült ismerősöm, maga Bánfalvi Eszter a szerencsés nyertes. Eszter kimegy, átveszi a díjat.


Liptai Lívia és Bánfalvi Eszter
Fotók: Kántor Katalin

Kissé meghatódva mondja: „Ez életem első díja, aminek nagyon örülök, köszönöm mindenkinek” szlengnyelven folytatja: „Tök jó, hogy a fiatalokat is támogatják és vele együtt a kultúrát.” A színésznő egyébként a Nemzeti Színház valamint a Hoppart társulat tagja, filmszerepekben is játszik, legutóbb, A zöld sárkány gyermekeiben játszott főszerepet. Színésztársaival a csepeli Családsegítő Intézettel dolgoznak – foglalkozásaikon „életre keltik a fantáziájukat”, ahogy fogalmaz. Kitolni a határokat a végsőkig, a színpadon ez a célja, és még ha sok is néha, amit átél, ha újrakezdené is, ezt választaná – szerepeket, amikkel meg kell küzdeni.

Következik a képzőművészet kategória, a díjat Baráth Ferenc adja át, mégpedig Bán Saroltának. Szintén nagy az öröm. A művésznő rajzolni hamarabb kezdett, mint járni vagy beszélni. Ötvös-ékszertervezőnek tanult, de inkább fotózni szeret, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavasszal megnyílt az első kiállítása.


Baráth Ferenc és Bán Sarolta

Aztán a zene kategória jön, a díjat Machán Frigyes nyújtja át, mint fogalmaz, nem is hiszi el, ki a nyertes, titkon neki szurkolt ugyanis. Végül Likó Marcell kapja a becses elismerést.


Machán Frigyes és Likó Marcell

Marcell és csapata már több dalt is írtak, mint például a Sárga zsiguli. Később elektronika, jazz, bossa nova, drum`n`base keveredett a lemezeiken, amiből már három jelent meg. A díj átvételekor ő is elmondta: ez az első elismerés, amit kaptak, és nagyon fontos számukra, hogy figyelnek rájuk, miközben mindenhol klubokat zárnak be.

Végül, de nem utolsósorban az irodalom kategória győztesének Kovács Krisztina adja át a díjat, a nyertes pedig nem más, mint a szintén az asztalunknál ülő fiatal lány, akit Kemény Lilinek hívnak. Lili a meghatottságtól szóhoz sem jut. Nem számított rá, csak egy „köszönömöt” tud mondani, és inkább leül. Anyukája jó szülőhöz méltón viccesen megjegyzi: „Azért szólhattál volna pár szót.” De a lány, aki egyébként filmrendezőnek tanul, és már túl van az első könyv megírásán is, csak néz maga elé és könnyezve mosolyog. Végül megtudom, a fiatal lány édesapja nem más, mint egyik elismert kortárs írónk Kemény István.


Kovács Krisztina és Kemény Lili

Az ELLE magazin és a Hír24 kiadója is a Sanoma Média Budapest Zrt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik