Kultúra

New York-i és párizsi múzeumokkal rivalizálna Sanghaj

Pár éven belül kulturális világvárossá válhat a globális pénzügyi központként ismert Sanghaj, miután a helyi vezetés a következő négy évben számos új múzeum és más intézmény megnyitását tervezi.

A 16 nagyobb és még több kisebb létesítmény közt nemzetközi táncközpont, gyermekszínház, régészeti múzeum, kortárs műalkotások múzeuma, pekingi operát játszó színház és egy expo múzeum is szerepel. “A jövőben egyetlen lakosnak sem kell 15 percnél többet sétálnia ahhoz, hogy múzeumot vagy más kulturális helyszínt találjon” – foglalta össze a város ambiciózus tervét Cung Ming, a sanghaji pártbizottság tájékoztatásért felelős osztályának helyettes vezetője.

A projekt részeként Kínai Művészeti Palota néven galériává fejlesztik a 2010-es sanghaji világkiállítás Kína-pavilonját, amelyet új formájában a New York-i Metropolitan Museum és a párizsi Musee d’Orsay riválisának szánnak. A 70 ezer négyzetméteres egykori pavilonban elsősorban a kínai modern művészetek eredetét és fejlődését kívánják bemutatni, a híres modern kínai festők pedig külön termet is kapnak. A Palotába kerül a Sanghaji Szépművészeti Múzeum kiállítási tárgyainak egy része is, helyhiány miatt ugyanis jelenleg 30 ezer műnek nem jut hely a város központjában lévő múzeumban.

A jövő októbertől már korlátozottan üzemelő Palotával egy időben nyílik majd meg a Kínai Kortárs Szépművészeti Múzeum is, amely 15 ezer négyzetméteren mutatja be a legújabb művészeti alkotásokat. “Az új projektekkel Sanghajnak három fő múzeuma lesz: a már meglévő Sanghaj Múzeum a történelmi, a Művészeti Palota a modern, a Kortárs Szépművészeti Múzeum pedig a legutóbbi évek alkotásait mutatja majd be” – mondta el Teng Csün-csie (Teng Junjie), a városi kulturális hivatal művészeti vezetője a terv ismertetésekor.

A fejlesztés két fázisban zajlik, a második, 2013 utáni szakaszban többek közt a kínai modern és kortárs hírközlési múzeumot, a sanghaji történelem múzeumát és a szellemi kulturális örökség központját adják át. A város és a kínai központi vezetés a gazdaság szerkezetátalakításának részeként a kulturális és innovációs ágazatok helyi GDP-ben való részarányát a jelenlegi 9,75-ről az évtized közepére 12 százalékra kívánja emelni, mondván: az egészséges kulturális környezet a stabil gazdasághoz és a szociális fejlődéshez is nagyban hozzájárul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik