Kultúra

Csontváryt napoztatták Szegeden

A festő Önarcképét helyezték 15 percre természetes fényviszonyok közé, így tisztelegve munkássága előtt és népszerűsítve képeiből készült kiállítását.

Csontváry Kosztka Tivadar névnapját ünnepelte szerdán a festő műveit december 12-ig kiállító szegedi Móra Ferenc Múzeum azzal, hogy a művész Önarcképét megnapoztatta. A múzeum két munkatársa leemelte a festményt a kiállítótermi rendes helyéről, és felcipelte az emeleti kupolacsarnokba. Az állványt beállították a terem közepére, távol az ablaktól, ugyanis a biztonságtechnikai előírások tiltják, hogy direkt fény érje az alkotást, viszont így is természetesebb látóviszonyok közé helyezték 15 percre.

„Eddig nyolcezren látták a kiállítást. Célunk, hogy a fennmaradó egy hónapban elérjük a húszezret, ezért találtuk ki ezt az akciót. A művészt sokan a napút festőjeként emlegetik, hitt is a meleg sugarak gyógyító erejében, ezért gondoltuk, hogy önarcképét kihozzuk egy kicsit a mesterséges fényekből” – magyarázta Medgyesi Konstantin sajtóreferens.

Bár a festményt az időkorlát letelte után a két ott dolgozó férfi visszavitte, a szerdai látogatók egyes tagjai kedvezményt kaptak: a Tivadar nevű vendégek ingyen tekinthették meg a Csontváry-kiállítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik