Kultúra

Kapósak voltak a Sztálin- és Marx-szobrok a Pintér Galéria aukcióján

Nagy az érdeklődés a szocreál művészet, a szocialista korszak dokumentumai iránt - derült ki a Pintér Galéria hétfői árverésén.

A november 7-re időzített aukció immár a harmadik volt e témában, és 250-es tételsort kínált, amelynek a fele el is kelt. A hazai közönség mellett német, angol, dél-amerikai, orosz vevők is részt vettek, és a vételi megbízások, valamint a telefonos licitálók száma is nagy volt. Többtucatnyi tételt szerzett meg egy amerikai múzeum, amely a kelet-európai szocialista korszak relikviáit gyűjti, és egy francia magángyűjtő is végigkövette az aukciót, valamint rendre vásárolt is.

Népszerűek voltak a munkás- és parasztportrék, de a kor emblematikus szobrainak kisméretű változatai is elkeltek: Somogyi József martinásza 850 ezer, Kerényi Jenő Osztyapenkója 900 ezer forintot ért meg valakinek. Kapósnak bizonyultak a Lenin-, Sztálin-, Marx- és Engels-szobrok is, a Lenin téziseit írja című porcelánplasztikát például egy orosz licitáló vette meg, míg egy Sztálin-mellszobor dél-amerikai gyűjtőhöz került. Jól mentek a plakátok, a szocialista jelképekkel díszített könyvtartók, érmek, asztali díszek, vándorzászlók is – ezekért két-háromszoros árat is megadtak. Az aukció legnagyobb licitemelkedését egy AP jelzésű Nagy Imre-büszt érte el, amely tízezer forintról indult, és hússzoros áron, 200 ezer forintért kelt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik