Kultúra

Könyvtár nyílt Isépy Tamás 13 000 kötetes gyűjteményéből

A 2004-ben elhunyt országgyűlési képviselő, Isépy Tamás tizenháromezer kötetes gyűjteményéből alapított könyvtárat a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

Az 1150 diákot oktató iskola számára az örökösöktől vásárolták meg a könyveket, és a gyűjteményt a gimnázium főépületének földszintjén helyezték el. Az Isépy Tamás Könyvtár bejárata mellett dombormű állít emléket a kötetek egykori tulajdonosának. Árva László igazgató szerint a gyűjtemény művelődéstörténeti értéke is nagy, de az oktatásban is komoly szerepet játszik majd az olvasótermi formában használható könyvtár: anyaga szerves része lesz a történelmi, irodalmi és művészeti képzésnek, és a pedagógusok felkészülése során is nagy segítséget fog jelenteni.

A 13 300 kötet valamivel több mint fele szépirodalmi mű, a többi pedig a társadalomtudományok különböző területeihez kapcsolódik. A gyűjteményben valamennyi tudományterület összefoglaló lexikonjai megtalálhatók, és a szakkönyvek között van néhány különösen értékes, muzeális jelentőségű dokumentum is. Mind a szépirodalmi, mind a szakkönyvek között sok található a 19-20. század fordulóján, illetve a századelőn működő nagy kiadók – Franklin Társulat, Singer és Wolfner Kiadó, Athenaeum Kiadó, Révai Kiadó – által megjelentetett kötetekből, az állomány mintegy tizedét pedig idegen nyelvű, nagyrészt francia könyvek teszik ki.

Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester a megnyitó kapcsán azt mondta: Isépy Tamás aprólékosan rendszerező alkatnak tartotta magát, és ezt tükrözi gondosan összegyűjtött és katalogizált gyűjteménye is. A polgármester azt is hozzátette: reményei szerint a könyvtár arra ösztönzi a Németh László Gimnázium diákjait, amit Isépy Tamás képviselt egész élete folyamán, azaz kompromisszumot nem ismerő igényességre a munkában, a tudás tökéletesítésére, és az emberiség, az emberi kultúra feltétlen tiszteletére, szeretetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik