Kultúra

A tévében: az igazi változat

Az első Macskafogó, egy Greta Garbo-film, Párizsban az új hullám, az igazi Indiana Jones - a legjobb az eredeti, az első.

Lusta Dick, a balettből származó bérgyilkos patkányok, Mr. Teufel, akivel titkára, Safranek felesége él, és persze Grabovski/Grabovszki/Grabowski. A Macskafogó a 80-as évek második felének egyik legnépszerűbb és leginkább időtálló filmje, melyet pár éve követett a jóval szerényebb második rész. Az elsőn azonban még a 80-as évek időt és forrásokat nem kímélő, normális körülményeket biztosító filmkészítési szokásai látszanak meg. Reszkessetek macskák, mert 15:55-tól az m1-en jönnek az egerek!

A színes fátyol című filmet pár éve láthattuk moziban, azóta pedig párszor leadta a tévé is: Edward Nortonnal, Naomi Wattsszal, Liev Schreiberrel. Ám ez egy remake volt, és most itt az alkalom, hogy megnézhessük az eredeti filmet. Az Ázsiába érkező, és a kolerajárvány ellen harcoló orvos és felesége története ezúttal Greta Garbo és Herbert Marshall játékában, az 1934-es verzióban érkezik 16:10-től a Duna TV-n, és most végre eldönthetjük, melyik a jobb.

Gaál István és a Sodrásban volt az új hullám első fecskéje 1963-ban. A rendező 2003-ban visszatért a nagy filmnyelvi forradalom helyszínére, Párizsba, hogy beteljesítse egykori vágyát: végigjárjon a városon egy kamerával. Személyes vallomás, visszaemlékezés a nagy időkre, Gaál szemszögén keresztül – Rendhagyó párizsi leltár, 19:55, Duna2.

A héten mutatják be a mozik a Tintin kalandjait, a képregényfigurába a rendező Steven Spielberg már az 1981-es első Indiana Jones-film után beleszeretett. Állítása szerint Tintin Indiana Jones a kicsiknek. De mi van az igazi Indiana Jonesszal? Mármint azzal, aki a valóságban is élt? Spielbergnek mindenesetre lehettek előképei – őket mutatja be az Igaz legendák sorozat mai epizódja 21:00-tól a Spektrumon. 

Felkavaró film volt a maga idejében a Síró játék, és hát az idők elmúlnak – ma már különösebben nem tűnne ki a mindennapos furcsaságok közül. De nem is a nemi identitás játékai miatt maradt klasszikus a film, hanem az ezzel kavargó pacifista, antimilitáns üzenete miatt, a szerencsére ma már a múlt ködébe vesző északír történet kapcsán. Neil Jordan filmje Stephen Rae, Forrest Whittaker és Miranda Richardson, no meg Jaye Davidson főszereplésével. 23:40, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik