Kultúra

Fischer Ádám nyílt levélben tiltakozik Dörner kinevezése ellen

Fischer Ádám ismét Tarlós István budapesti főpolgármesterhez fordult azután, hogy Dörner György lett az Új Színház igazgatója.

A karmester október 12-én több budapesti díszpolgárral együtt levélben arra kérte Tarlóst, hogy cáfolja a „rasszista szélsőjobbal” való összefonódást, és mivel erre választ nem kaptak, most külön nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez, amelyet az Élet és Irodalom mai számában tettek közzé.

Fischer szerint azért nem született válasz a korábbi levélre, mert Tarlós nem tudja cáfolni, hogy „cinikus háttéralkuk”, illetve „a politikai hatalom és a rasszista szélsőjobb összefonódása” áll a kinevezés mögött – idézi a karmestert a hvg.hu. Fischer azt is kijelenti: „demokratikus erők rasszistákkal való összejátszását életveszélyesnek tartom. A tűzzel játszik az, aki antiszemitákkal együttműködik, és ezzel legitimmé teszi őket.”

A karmester levelében arra is kitér, hogy míg Németországban az újnáci tendenciákat csírájukban törekednek elfojtani, hazánk erről már lekésett. Fischer szerint ezért Magyarországnak azonnal vissza kell fordulnia arról az útról, amelyre rálépni sem szabadott volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik