Kultúra

A tévében: szépség és a szörnyeteg

Egzotikum, szépség egyfelől, hanyatlás, balszerencse és árulás másfelől.

A világ legszebb helye – ilyet az ember csak ritkán mond, de kevés természeti jelenségre érzem indokoltabbnak, mint a brazil-argentín-paraguayi határon található Iguaçu-vízesésekre ezt az állítást. A két és fél kilométer hosszan húzódó vízesés-rendszer természetesen különleges állat- és élővilágnak nyújt életteret, és naponta annyi víz zubog le itt, mint London egész éves vízfogyasztása. Az Iguaçu varázslatos zuhatagai című ismeretterjesztő filmmel centiről centire végigjárhatjuk a vidéket – 20:00, National Geographic.

Talán a legjobb, az első Karib-tenger kalózai, azaz A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka érkezik ma este. A film óriási siker volt, bekerült minden idők 30 legsikeresebb filmje közé, mintájául pedig egy Disneyland-es játék szolgált. Johnny Deppnek meg Keith Richards – Jack Sparrow figurája azóta legendássá vált, mint ahogy az egész film-termék is (a legutóbbi Három testőr feldolgozás már-már kínosan emlékeztetett rá). Tehát kaland, szerelem, orrdísz, dagadó vitorla, első tiszt, legény és leány, őfelsége és ágyúgolyó – 20:25, Cool

Mark Rydell színász és rendező filmjében egy alapvetően visszatetsző hollywoodi pózolás veszi kezdetét: amikor sikeres, alakjukra, bőrükre, külsejükre, frissességükre rengeteget adó színészek és/vagy sztárok eljátsszák a szerencsétlent, a bukottat, a sors üldözöttjét. A szerencse foglyaiban különböző szerencsjátékok viktimológiai eseteivel találkozhatunk: Kim Basingerrel, Danny DeVitóval, Ray Liottával, Tim Rothtal, Forest Whittakerrel, illetve Mark Rydell-lel. De ettől ettől még nem kizárt, hogy némelyiküknek sikerül eljátszani a karakterét. 21:30, Duna TV.

“Bosszúvágytól hajtott, titokzatos és rendkívül vonzó nő (Sharon Stone) keresi meg a visszavonult bombagyárost, Ray Quicket (Sylvester Stallone)” mondja a tartalomismeretető első mondata, és innentől kezdve már nehéz komolyan venni bármit is. A specialista nem is volt sikeres kísérlet, ahogy moziba kerülése idején mondták, az öregedő Stallone találkozik az öregedő Sharon Stone-nal. Elégikus film ez, melyben a bosszúvágy szomorkásan éli ki magát, a végén pedig akkora robbanás következik be, mint Antonioni Zabriskie Pointjában. A világ nem robban szét ugyan, csak egy egykori akcióhős fiatalkora semmisül meg végképp. 22:10, RTL Klub

A forradalom után a hatalom bosszút állt, a társadalom pedig megbánta, amit tett. A kivégzettek családja hosszú évtizedekig élte meg nemcsak a családtag elvesztésének traumáját, az igazságtalanságot, hanem ahogy a hatalom utána nyúl. Litauszky János filmje, a Titkolt örökség olyan családokat mutat be, ahol a kivégzett forradalmár kisember volt, így a nagyvilág nem értesült arról hogyan kell leszegett fejjel élniük hazájukban. 23:00, m1.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik