Kultúra

A Beatlesé a világ legdrágább lemezborítója

Körülbelül 70 000 fontot ér a világ legdrágább lemezborítója, amely a Beatles Sgt. Pepper albumának limitált kiadásához készült – derül ki a Record Collector magazin listájából.

Az 1967 karácsonyára gyártott különleges verziókhoz a zeneipar befolyásos szereplőinek arcát montírozták az eredeti képen szereplők – köztük a Beatles-tagok – fejére. Az alternatív borítóból (amely itt látható) körülbelül 100 példány készült, és ezek közül mindössze háromnak ismert a tulajdonosa.

A listán a Beatles még négyszer bukkan fel a legjobb tíz között. Övék például a második hely a fehér album eredeti, sorszámozott szériájának első tíz példányával, amelyek egyenként körülbelül 7000 fontot érnek, és a negyedik pozíció is az amerikai Introducing the Beatles lemezzel, amelyért 3000 fontot kérnek a borítója miatt. A top 10-ben a legendás zenekar öt anyagán kívül ott van még az AC/DC egyik kiadványa is, de bekerült a legdrágább borítójú lemezek közé a Tinkerbell’s Fairydust együttes hivatalosan soha meg nem jelent albuma és két nyelvoktató korong is, amikhez a még ismeretlen Andy Warhol tervezett csomagolást.

Ian McCann, a Record Collector szerkesztője a lista kapcsán azt nyilatkozta: „Sokszor kérdezik tőlem, hogy az mp3-hoz képest régimódi és megbízhatatlan bakelit miért marad fenn. Erre az egyik válasz épp az, hogy a borító miatt: vannak, akik szeretik a kezükbe venni a vinylt, nézegetni a borítót, elmerülni az információkban és tanulmányozni a frontképet. Ezzel az élménnyel az mp3 sosem kelhet versenyre.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik