Kultúra

Tintin kalandjai [filmpremier]

Spielberg ezúttal egy klasszikus belga képregényhőst animált vászonra. Vizuális bravúr furcsa 3D figurákkal.

Megint itt egy klasszikus képregény feldolgozása. Ám ezúttal nem amerikai, hanem európai a forrás, és nem kisebb filmes személyiség, mint Steven Spielberg ült a rendezői székbe, aki ráadásul Peter Jacksonnal (A Gyűrűk Ura-trilógia) karöltve dolgozott.

A belga Hergé 1929-ben keltette életre az ifjú golyófejű riporter, Tintin figuráját, aki mintha Indiana Jones felmenője lenne. Félelem nélkül ered a rejtélyek nyomába akár a világ túlfelére is, csak neki társa is van, okos kis fehér foxija. A 24 Tintin történetből hármat gyúrtak össze most eggyé, melynek középpontjában egy Unikornis nevű régi kalózhajó és az abban elrejtett kincs áll. A hozzá vezető utat három térképrészlet hordozza, melyeket Tintin Haddock kapitány segítségével keres meg. A hajó ugyanis a részeges tengeri medve őse, Sir Francis birtokában volt.

Spielbergről van szó, tehát a film izgalmas, gördülékeny, nincsenek üresjáratok – talán túl tömény is néha a sok akció, a néző nem pihenhet. Ami Jacksont és Weta nevű cégét illeti, a CG animáció, a látványvilág bravúros, színes és részletgazdag. Az utóbbi idők legtalálékonyabb kameramunkáját láthatjuk, rengeteg vizuális geggel, különös tekintettel a visszatükröződésekre mindenféle tükörfelületen.

 

A koncepció viszont már az előzetes láttán furcsa volt: élő szereplőket, ráadásul sztárokat animáltak 3D-re, ám alig beazonosítható arccal. Ki gondolná, hogy a gonosz Szaharin professzor valójában Daniel Craig? Mint ahogy Tintinről sem ugrik be a feltörekvő ifjú sztár, Jamie Bell. A Gyűrűk Ura Gollamjaként már egyszer „animált” Andy Serkisről meg ne is beszéljünk a részeges Haddock kapitány bőrébe bújva.

Ha azonban elfogadjuk ezt a tényt alaptételként, a továbbiakban zavartalanul élvezhetjük a kalandot. Mert van mit. Látványos tengeri csata, zseniális szabadulás egy hajó kabinjából, sivatagi hallucináció, alkoholos lehelettel működő repülő, párbaj kikötői darukkal, és sorolhatnánk tovább. Haddock kapitány figurája pedig az utóbbi idők legszórakoztatóbb alkoholistája. A folytatásra nem is kell sokat várni, Jackson fogja rendezni.

Kinek ajánljuk?

Akik szeretik a kalandos történeteket, a CG animációt és ki nem hagynának egy Spielberg-filmet.

Kinek nem ajánljuk?

Megrögzött Tintin-rajongóknak, akik csak 2D-ben tudnak gondolkodni.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn – színes, magyarul beszélő, amerikai-új-zélandi-belga animációs film, 96 perc, 2011. Rendezte: Steven Spielberg. Szereplők: Jamie Bell (Tintin hangja), Andy Serkis (Haddock kapitány hangja), Simon Pegg (Thompson felügyelő hangja), Nick Frost (Thomson hangja), Daniel Craig (Vörös Rackham hangja), Toby Jones (Silk hangja), Tony Curran (Delcourt hadnagy hangja), Cary Elwes (pilóta hangja). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: november 3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik