Kultúra

Made in Hollywood [filmpremier]

A tehetséges Sofia Coppola megint jó filmet rendezett, ezúttal a hollywoodi sztárok kiüresedett életéről.

Johnny fekszik az ágyon, és nézi a házhoz rendelt táncoslány ikerpárt. Sajtókonferenciát tart, fotózkodik, bulit rendez a luxushotelben, megfekteti a szomszéd bombázót, átvesz egy díjat, Ferrarijával ide-oda dübörög – éli a sztárok életét. Ám ami sokak vágyfantáziájának netovábbja, a sztár életmód, azt a rendező olyan unalmasnak és üresnek mutatja, ahogy talán sosem láttuk még. És amilyen valójában lehet.

A keresztapa rendezőjének lánya teljesen egyszerű, szinte dokumentarista stílusban, hosszú jelenetekkel dolgozik. Percekig nézzük, ahogy a férfi autójában ül, arcán a nagy üresség tükröződik, egyszerűen csak van. Amikor már azon morfondíroznánk, hogy ezt a témát azért a Kaliforgia című sorozat bemutatta pepitában, csak sokkal izgalmasabban, történik valami. Felbukkan a férfi 11 éves lánya, akit anyja lepasszolt, így Johnny nyakába szakad a feladat, hogy Cleót beillessze életének menetébe. És micsoda kislány: természetes, imádnivaló, kedves. Üde, mint egy vadvirág. Ez önmagában még nem lenne meglepő fordulat, de az a finom tálalásmód, ahogy beúszik a látszatlétbe végre valami valódi emberi történés, viszi a pálmát. (Illetve hozta az Arany Oroszlánt Velencében a rendezőnek.)

 

Johnny szerepében az egykori modellből lett színészt, Stephen Dorffot láthatjuk, aki igen jól hozza a kiégett, de elég jóképű figurát, aki már ahhoz is fáradt, hogy modoros legyen. Cleo szerepét Elle Fanning alakítja, akiről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Kettejük bontakozó kapcsolata olyan apró közös tevékenységek sorával erősödik, mint a közös reggeli, teaparti a medencében, kártyázás, Guitar Hero a hotelszobában, és minden együtt töltött nappal egyre erősebb az összhang. Aztán eljön az elválás perce.

Annyira szépen kitalált, erős a film fejlődésíve, amilyet ritkán lehet látni. Eszköztelenül, minimál kameramunkával a lehető legtöbbet hozta ki a témából a rendező. Kell egy kis türelem hozzá, de maximálisan megéri, akár az Elveszett jelentés.

Kinek ajánljuk?

Akik szerették az Elveszett jelentést. Akik tudni akarják, valójában milyen a sztárok élete.

Kinek nem ajánljuk?

Akik inkább fenntartanák az illúziót.

Somewhere – színes, feliratos, amerikai filmdráma, 97 perc, 2010. Rendezte: Sofia Coppola. Szereplők: Stephen Dorff (Johnny Marco), Elle Fanning (Cleo), Michelle Monaghan (Rebecca), Benicio Del Toro, Laura Ramsey, Robert Schwartzman. Forgalmazó: Szuez Film.

Hazai premier: november 3.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik