Kultúra

1,8 milliárdból újulna meg az Erkel Színház

Az előzetes elképzelések szerint 1,8 milliárd forintot szánna a kormány az Erkel Színház megújítására, az összeg várhatóan december elején, a nyitás 100. évfordulóján válik hivatalossá - közölte Ókovács Szilveszter.

A Magyar Állami Operaház kormánybiztosa elmondta: olyan felújítást képzel el az Erkel Színházban, amely lehetőséget ad rá, hogy egy pénzben bőségesebb jövőben a legmodernebb technikák, például az intelligens lámpák könnyen behelyezhetők legyenek az épületbe. Emellett elárulta azt is, hogy egy kormányülés vendégeként hallott az 1,8 milliárdos előirányzatról és a 2013. decemberi megnyitásról, mint reális időpontról.

Idén december elején “születésnapi bulit rendeznek” annak emlékére, hogy 1911. december 8-án nyitotta meg kapuit az Erkel Színház. Ekkor már kiplakátolják majd a felújítás utáni nyitás időpontját is – jegyezte meg Ókovács Szilveszter, aki úgy látja, hogy a legfontosabb a színpadnyílástól hátrafelé található részre koncentrálni, komfortossá tenni a lepusztult öltözőket, beépíteni egy forgószínpadot, a kézi díszlethúzást gépire cserélni. Ha nem is Európa legmodernebb színházává, de a népoperai játékra alkalmas hellyé lehet tenni az Erkelt a kormánybiztos szerint.

Fontos lenne egy oldalszínpad, a tetőre felhúzható lenne egy próbaterem, de ezekre egyelőre nincs forrás – fogalmazott Ókovács Szilveszter, és azt is megemlítette, hogy 2012. február 18-án ismét szerveznek operabált, amelyet az Erkel Színház ügyének szolgálatába állítanak, bízva abban, hogy sikerül a bevételből az 1,8 milliárd forintot kettő fölé tornázni. Ebből már sok minden kijöhet – fűzte hozzá.

A kormánybiztos úgy véli, hogy az EU-elnökségre készülve a gödöllői felújítások olyan gyorsasággal készültek el 2011 januárjára, ami minta lehet az Erkel Színháznál is. Most is megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint mindent elkövet, hogy a közbeszerzési eljárások “pörögjenek”. Mint mondta, érzi, hogy kormányzati támogatásra ebben is számíthat. “Sajnos nincs annyi beruházás, hogy a különböző engedélyező hivatalok ne tudnának 1-2 napon belül dönteni” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik