Kultúra

Kiállítják James Bond autócsodáit Angliában

Az elmúlt fél évszázad filmjeinek ötven legemlékezetesebb járművét állítja ki jövőre a Beaulieu városában működő Nemzeti Gépjárműmúzeum.


Bond Aston Martinja egy 2010-es árverésen.
Fotó: AFP

A 007-es ügynökök bevetéseiben feltűnt járgányok eddigi legnagyobb mustráján autók, hajók, motorkerékpárok, szánok, repülőgépek és az alkalom szülte csoda járművek kapnak helyet. A Bond In Motion (Bond mozgásban) elnevezésű tárlat az első James Bond-film – a Sean Connery főszereplésével 1962-ben készült Dr. No – bemutatójának, és egyben a múzeum negyvenéves fennállásának állít emléket – olvasható Lincolnshire grófság honlapján.

A kiállítandó járművek között lesz a Goldfingerben (1964) feltűnt 1964-es Aston Martin DB5 és az 1937-es Rolls-Royce Phantom III. A Lotus Esprit S1 négykerekűt A kém, aki szeretett engem (1977) epizód 007-es ügynöke, Roger Moore használta. Látható lesz a szürke BMW 750iL A holnap markából (1997), az eredeti kétéltű (Parahawk) A világ nem elég (1999) epizódból és az a szintén eredeti SFX Cello Case Ski – a csellótartóból készült alkalmi szán -, amellyel Timothy Dalton szelte a havat a Halálos rémületben (1987).

Az intézmény kereskedelmi igazgatója, Stephen Munn szerint a 2012-es év rendkívül izgalmas időszak lesz a beaulieu-i múzeum életében. Több hónapnyi tervezgetés után a Bond-kiállításnak szentelt terület előkészületei lassan megkezdődnek és pár héten belül az első járművek is megérkeznek az Egyesült Államokból. A kiállítást 2012 januárjától decemberig kereshetik fel az érdeklődők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik