Kultúra

Krimiírók versenye: a győztesről hullaházat neveznek el

Tíz vezető brit krimiíró szállt versenybe egy különleges díjért: a nyertes után keresztelik el a skót Dundee Egyetem új hullaházát.

A morbid viccnek tűnő akció hátterében kifejezetten komoly szándék áll: a kampány lényege az, hogy elő tudják teremteni a hullaház befejezéséhez szükséges egymillió fontot. Ennek érdekében a tíz megjelölt íróra – Tess Gerritsenre, Kathy Reichsre, Lee Childra, Harlan Cobenre, Mark Billinghamre, Jeffrey Deaverre, Jeff Lindsayre, Stuart MacBride-re, Peter Jamesre és Val McDermidre – úgy lehet voksolni, hogy a „Million for a Morgue” kampány számlájára 1 fontot befizet az ember, tulajdonképpen tehát arról a szerzőről nevezik majd el a rendkívül korszerű, új balzsamozási eljárásokat is alkalmazó hullaházat, aki a legtöbb pénzt szerzi az építkezéshez.

Sue Black professzor, a Dundee Egyetem anatómiai központjának vezetője elmondta: fantasztikus embereket ismert meg a tíz író személyében, akik segítenek összegyűjteni a szükséges pénzt. Egyikükkel, Val McDermiddel egyébként már hosszabb ideje tartják a kapcsolatot, a professzor asszony ugyanis tanácsokat szokott adni szakmai kérdésekben az írónőnek. „Egyszer megkérdeztem tőle telefonon, hogy nézne ki egy holttest, ha 200 évig egy mocsárban hevert volna – nyilatkozta McDermid. – Egy pillanatra elhallgatott, aztán azt mondta: ‘Mint egy bőrzsák, aminek arca van.’ Tökéletes megfogalmazás volt, remekül tudtam használni a könyvemben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik