Kultúra

A Guardista [filmpremier]

Nem csak egy gárdistáról van szó itt, de egy egész gárdáról: azErőszakik alkotógárdájáról!

Amely a frenetikus kult-film után most nagyjából ugyanazokhoz az eszközökhöz nyúl, ugyanazzal a pimaszsággal, s a végeredmény sem sokban marad el az előző nagy dobáshoz képest: röhögve, pukkadozva, nyerítve ünnepeljük a képmutatás és óvatoskodás teljes hiányát. Nem csak a sok, sőt szándékoltan túlzásba vitt trágár kifejezés, a politikai korrektség teljes mellőzése és a dolgokat nevén nevező nyíltsága miatt lehet szeretni ezt az ellenállhatatlan komédiát, de van benne valami szívünknek kedves közvetlenség, valami szeretetre méltó összekacsintás.

A film munkáját feltűnően mérsékelt lelkesedéssel végző vidéki rendőre kelletlenül, de azért meg nem alkuvó makacssággal kapja el a teljes megyei rendőrséget simán korrumpáló, az FBI-tól odaküldött okostónit könnyedén megvezető kábítószercsempészeket, mert egyáltalán nem olyan hülye, mint amilyennek hagyja látni magát, a szíve pedig a helyén van. Egy blazírt és találó beszólásokban jeleskedő modern tenkeskapitánya, amilyenek talán mi magunk is szeretnénk lenni. Jó nézni az ilyesmit, na!

De még jobb nézni az elképesztő figurákat: egyáltalán nincsenek, amúgy vígjátéki módon, idiótára véve, teljesen hiteles karakterek – ezzel együtt nevetünk rajtuk, magát az emberi gyarlóságot nevetve ki. És jó hallgatni a poénfesztivált, az elképesztő kreativitású nyelvi fordulatokat (ritkaság, de a magyar feliratok tökéletesek). Jó látni azt a gátlástalan öniróniát, ahogy minden és mindenki gúny és nevetség tárgya lehet, minden udvariaskodás nélkül – s a mögötte felsejlő önismeretet. A film titka tán az, hogy ugyan mindenki megkapja a magáét és nevetünk a lelepleződéseken, de minden arra érdemes megkapja a kellő tiszteletet is. Ilyen fanyar humorral haldokolni, mint azt a derék rendőr anyja teszi itt egyáltalán nem mellékszálként tálalt jelentekben, még sehol nem láttam.

Ajánljuk: mindazoknak, akik nem riadnak vissza a vaskos humortól sem.

Nem ajánljuk: karót nyelt erkölcs-csőszöknek, a világot csipketerítőn át szemlélő aggszüzeknek.

TPP

The Guard – színes, feliratos, ír vígjáték, 2011. Rendezte: John Michael McDonagh. Szereplők: Brendan Gleeson(Boyle őrmester), Don Cheadle (Everett FBI-ügynök), Mark Strong (Clive Cornell), Liam Cunningham (Francis Sheehy), David Wilmot (Liam O’Leary), Rory Keenan (McBride). 96 perc. Forgalmazó: Ristretto Distribution.

Hazai bemutató: október 27.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik