Kultúra

Magyar zene szól este Koppenhágában

Este nyílik a dán fővárosban a legfontosabb nemzetközi szakmai expo a világzene számára, a WOMEX


Dresch Mihály
Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Este nyílik a dán fővárosban a legfontosabb nemzetközi szakmai expo a világzene számára, a WOMEX. A 17. expo azért is fontos lehet nekünk, mert a nyitó gálát a magyarországi világzene fő terjesztője, a Hangvető szervezi. Az egyórás műsorban olyan nevek képviselik Magyarországot, mint Tompos Kátya, Dresch Mihály, Szalóki Ági, Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Dés András, Novák Csaba, a Söndörgő, a Tükrös Együttes, Both Miklós, Szokolay ‘Dongó’ Balázs.

 

A hozzáértők szerint, aki nincs ott a WOMEX-en, az a világzenei szakmában gyakorlatilag nem létezik. Az expo egyébként Berlinből indult 1994-ben és járja Európát. Az idei a 17. rendezvény most Koppenhágában. Tavaly 2440 szakember látogatta meg, több mint 90 országból. 650 kiállító, 59 koncert 6 színpadon, konferenciák, filmvetítések és nagyjából így néz ki az idei program is.

A szervezők szerint hamarosan változás állhat be a piacon. Eddig az afrikai és délszláv zenék uralták a világzenei palettát, amit a sziget világzenei színpadának koncertjei is jól jeleztek, most azonban úgy tűnik, hogy mindenki újra vágyik. Ezért is lehet fontos, hogy ma este 21:30-tól magyarok nyitják a WOMEX -et.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik