Kultúra

Nem tiltott mű többé a Charles Dickenst pocskondiázó regény

Visszakerül Charles Dickens szülővárosának könyvtárába az a nyolcvan éve megjelent kötet, amely kemény kritikával illeti a híres angol regényírót.

Az 1928-ban megjelent This Side Idolatry (A rajongás ilyen formája) című regényben Carl Roberts meglehetősen kedvezőtlen színben tűntette fel Dickens személyét, a dél-angliai Portsmouth városa pedig annyira sértőnek érezte a híres szülöttje elleni “írásos merényletet”, hogy száműzte könyvtárából a művet. Dickens születésének jövőre esedékes 200. évfordulója felé közeledve azonban a városi tanács úgy döntött, hogy visszahelyezi könyvtárának polcaira Roberts munkáját.

“Úgy döntöttünk, ideje fátylat borítani a múltra – idézi Dom Kippint, a tanács irodalmi ügyekkel foglalkozó tagját a BBC weboldala. – A könyvtár jóhiszeműen járt el annak idején, hogy megvédje Dickens örökségét, de úgy véljük, hogy a véleményszabadság és a vita lehetőségének megadása is fontos. Biztos vagyok benne, hogy ezzel maga Dickens is egyetértene.” A tanácstag hozzátette: Dickens irodalmi öröksége sziklaszilárd alapokon áll, így Roberts könyve csupán tovább gazdagítja azoknak az eszméknek és véleményeknek a sokaságát, amelyek még ma is helyet biztosítanak az írónak az angol nyelv legkiválóbb művelői között.

Roberts a regényben minden erejével igyekezett szertefoszlatni a Dickenst övező misztikumot, és megjelenését követően az alkotás valóban nagy botrányt is kavart. A The Sunday Times című brit lap szerint a szerző képmutató, nőbolond, önző, egoista, közönséges, mogorva és kapzsi emberként mutatja be Dickenst, aki a könyveiben még a saját barátait is kigúnyolta a hátuk mögött, sőt a kiadóival szemben is gátlástalanul viselkedett, és hajlamos volt könnyelműen kezelni az ígéreteit, nem utolsó sorban pedig érzéketlenül tréfálkozott az első regényeként megjelent A Pickwick klub (1836) illusztrátorának halálán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik