Kultúra

Meghalt a rock aranykorának fotósa

Életének nyolcvanadik évében elhunyt Barry Feinstein fényképész.

A művész a rockzene történetének egyik legfontosabb fotósa volt: ő készítette Bob Dylan híres albuma, a The Times They Are A-Changin’ és Janis Joplin klasszikus lemeze, a Pearl borítóját is, de fotózta Frank Sinatrát, Miles Davist és neves színészeket, politikusokat is, így például Steve McQueent, Judy Garlandot, John Kennedyt és Richard Nixont. Képei a Life, a Look, a Time, az Esquire, a Newsweek és számos európai lap oldalain is rendszeresen láthatók voltak.

Leghíresebb munkája mindezzel együtt is valószínűleg a Rolling Stones 1968-as Beggars Banquet című albumának eredeti borítója, amelyen egy autójavító műhely összegrafitizett vécéje látható. A képet a maga idejében túl offenzívnek találta a lemez kiadója, ezért lecserélték egy egyszerű vajszínű, feliratos változatra, de a későbbi újrakiadásokon már rendre engedték szerepelni, így be is került minden idők legjellegzetesebb rockborítói közé.

Feinstein hosszabb ideje betegeskedett, kórházban is ápolták, a halál New Yorkban érte. Képeiből egy válogatás honlapján is megtekinthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik