Kultúra

Filmeseket perel a holland gengszter

Bírósághoz fordult Hollandia egyik legismertebb gengsztere, Willem Holleeder, mert szerinte egy filmben negatív színben tüntetik fel őt.

A mozi azt a megtörtént eseményt dolgozza fel, amikor 1983-ban elrabolták Freddy Heinekent, a Heineken sörgyár igazgatóját. Holleeder a bűncselekményben kulcsszerepet játszott, és társaihoz hasonlóan el is fogták, majd 1986-ban 11 évi börtönre ítélték, jelenleg pedig szintén a rács mögül perel, ugyanis épp egy másik ügyben zsarolásért kapott kilencéves büntetését tölti.

A visszaeső bűnöző problémája az a filmmel, hogy szerinte erőszakosabbnak tüntetik fel benne őt és társait, mint amilyenek valójában voltak, és ez megnehezíti majd számára a társadalomba való visszailleszkedést. A pénteken ítéletet hirdető bíróság érdekes döntéshelyzetbe került, ugyanis az elkövetőket meg sem nevezik a valós történetet deklaráltan fikcióval keverő filmben, és a figurák csak részben emlékeztetnek az igazi emberrablókra. A rendező, Maarten Treurniet a vádakra azt felelte: szerinte Holleeder akkor tette tönkre a hírnevét, amikor elrabolta Heinekent, és a nézőknek még szimpatikusabb is lesz a gengszterre leginkább emlékeztető figura, mint amennyire azt megérdemelné.

Holleeder és társai 1983-ban sofőrjével együtt rabolták el a családja cégéből a világ harmadik legnagyobb sörgyárát faragó Heinekent, és három hétig tartották fogva őket két hangszigetelt cellában. A 35 millió gulden (kb. 25 millió euró) váltságdíjat követelő bűnözők kódolt újságüzenetekben kommunikáltak a rendőrökkel, és a pénz megszerzése után mind sikeresen megszöktek, azonban idővel kivétel nélkül elfogták őket.

A történetet feldolgozó film – amelyben Heineken szerepét Rutger Hauer játssza – október 24-én kerülne mozikba, így a készítők szerint anyagilag óriási kárt okozna, ha Holleeder le tudná tiltatni. A sztoriból egyébként Hollywoodban is szeretnének mozifilmet készíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik