Kultúra

Nem kapták meg a pénzüket a Nemzet Színészei

Egy felülvizsgálat miatt nem kapták meg október 18-ig e havi 500 ezer forintos juttatásukat a Nemzet Színészei.

A Blikk ez irányú értesülését a lap mai számában a tizenkét művész közül többen is megerősítették, így például Avar István és Berek Kati, aki azt mondta: nagy tragédia ez többüknek is, hiszen ő például már nem tud dolgozni, így nemigen van más bevétele. A színésznő a Nemzeti Színházat is felhívta, de a késés okairól nem kapott tájékoztatást.

Továbbirányította a színház a Blikket és a HVG.hu-t is a juttatásokért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) Kultúráért Felelős Államtitkárságához, ahonnan végül utóbbi kapott választ közlemény formájában. Eszerint a Nefmi 2011. október 18-án átutalta az utolsó negyedévi díjak fedezetét a folyósítást bonyolító Nemzeti Színháznak, a csúszás oka pedig az volt, hogy a költségvetési egyensúlyt megtartó intézkedésekről szóló kormányhatározat értelmében felül kellett vizsgálni a színház és a tárca közötti szerződést. A minisztérium szerint erről az érintetteket levélben értesítették, a színészek azonban ilyen küldeményt tegnapig nem kaptak – írja a HVG.hu.

Az élethosszig járó Nemzet Színésze és Nemzet Színésznője címmel 2000 augusztusában tüntettek ki 12 színművészt, azóta az elhunyt tagok helyére a másik 11 egyhangú szavazással javasol újat. A titulusra és a vele járó juttatásra csak azok a 62. életévüket betöltött, kimagasló eredményeket elért művészek jogosultak, akik legalább négy évtizede a pályán vannak, vagy 20 évig minden évadban legalább egy szerepet játszottak a Nemzeti Színházban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik