Kultúra

Delfines kaland [filmpremier]

Igaz történet alapján készült családi film egy sérült delfinről, aki egy kisfiú segítségével visszakapta a mozgás szabadságát.

Szerencsére egyre több fogyatékkal élőkről szóló film születik. Alig két hete került mozikba az egyik végtagját elvesztő, majd protézissel újra talpra álló Erőss Zsolt hegymászóról szóló film, máris itt egy másik, amely a mozgáskorlátozottakra irányítja a figyelmet. Ezúttal egy amerikai játékfilmet láthatnak a vízi emlősök barátai, mely megtörtént eseményt vett alapul.

A Floridában játszódó történet fókuszában Winter, a partra sodródott nőstény delfin, és az őt megtaláló Sawyer kapcsolata áll. A magába forduló fiú véletlenül talál rá a halászcsapdába gabalyodott palackorrúra, akit aztán a tengeri állatok kórházába szállítanak. Sawyer elmegy meglátogatni, a delfin felismeri, és barátság születik. A fiú az állatkórház dolgozóival is összehaverkodik, na meg az egyik doki vele egykorú lányával. A delfinnek végül amputálni kell a farokúszóját, és veszélybe kerül az élete. Ha nem sikerül pótolni az uszót, elpusztul. Közben Sawyer úszóbajnok nagybátyja balesetben elveszíti egyik lábát, és a fiú megkéri a protézist készítő orvost, hogy tervezzen egyet Winternek is. Pénz híján pedig merészet gondol: az internet és egy adománygyűjtő nap segítségével gyűjti össze a szükséges összeget.

A szociálisan érzékeny filmben olyan sztárok vállaltak szerepet, mint Morgan Freeman, Ashley Judd, Harry Connick Jr. és Kris Kristofferson; Winter pedig saját magát alakítja. A film nem csak a delfin megmentését mutatja be, de a kisfiú magára találását is, aki szülei válása miatt került padlóra. Amint találkozik a delfinnel, Sawyer élete máris megváltozik, mert lesz egy ügy, amiért érdemes harcolni. Helyesek a gyerekszereplők, főleg a kislányon látszik a vegytiszta lelkesedés a delfin iránt. Odaadás, találékonyság, hit – ezekről az értékekről szól a mese, és hogy egy végtag elvesztése nem jelenti az élet végét. Igazi családi film, amelynek erőssége, hogy nem cirkuszi látványosságként tekint a fogyatékra, nem borzongatni akar, hanem közel tudja hozni a gyerekekhez a problémát.

Kinek ajánljuk?

Állatbarátoknak. Akik szerint a delfinek intelligenciája felülmúlja az emberekét. Fogyatékkal élőknek és egészségeseknek.

Kinek nem ajánljuk?

Akik szerint a delfin hal.

Dolphin Tale – színes, magyarul beszélő, amerikai családi film, 113 perc, 2011. Rendező: Charles Martin Smith. Szereplők: Morgan Freeman (Dr. McCarthy), Ashley Judd (Lorraine Nelson), Nathan Gamble (Sawyer Nelson), Kris Kristofferson (Reed Haskett), Rus Blackwell (Vansky edző), Harry Connick Jr. (Dr. Clay Haskett), Cozi Zuehlsdorff (Hazel Haskett), Austin Highsmith (Phoebe), Austin Stowell (Kyle), Richard Libertini (Maury Morton), Ray McKinnon (Mr. Doyle), Frances Sternhagen (Gloria Forrest). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: október 20.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik