Kultúra

Nácinak nevezte a pápát Susan Sarandon

Kemény megjegyzést tett XVI. Benedek pápára Susan Sarandon a Hampton Nemzetközi Filmfesztiválon.

A 64 éves színésznő egy élő beszélgetésben hozta szóba a katolikus egyház vezetőjét, amikor megemlítette, hogy küldött neki egy példányt a Ments meg, uram! című könyvből, majd hozzátette: „Mármint az előző pápának küldtem, nem ennek a nácinak, aki most van.” Beszélgetőpartnere, Bob Balaban erre rosszallását fejezte ki, Sarandon azonban megismételte kijelentését, a közönség pedig nevetett.

A Ments meg, uram! egy valós eseményeken alapuló könyv, filmváltozatában Sarandon alakította a kötet szerzőjét és főszereplőjét, Helen Prejean nővért, aki különleges kapcsolatba került egy gyilkosságért halálra ítélt férfivel. Ami a színésznő kijelentését illeti, a fiatal Joseph Ratzinger 14 éves korától tagja volt a Hitlerjugendnek, de nem önként: ezt akkor Németországban törvény írta elő.

Sarandon nyilatkozatára egyházi oldalról Bill Donohue, az amerikai Katolikus Liga elnöke reagált, szintén elmarasztalva a színésznőt. Donohue állásfoglalásában azt hangsúlyozta: Ratzinger végül dezertált a Hitlerjugendből, “ezért is tartja a zsidóság ma a barátjának és nem az ellenségének őt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik