Kultúra

Meghallgatható a világ legandalítóbb dala

Hangterapeuták segítségével megírta "a világ legandalítóbb dalát" a Marconi Union nevű manchesteri trió.

A Weightless című szám dallamait és ritmusát a zenészek és a szakemberek úgy alakították ki, hogy hallgatása lassítsa a szívverést és a légzést, csökkentse a vérnyomást és az agyi aktivitást, valamint redukálja a kortizolszintet. A kész szerzeményt aztán le is játszották 40 nőnek, akiket közben szenzorokkal vizsgáltak, illetve különböző feladatokkal teszteltek, és az eredmények azt mutatták, hogy a dal nyugtatóbb hatású, mint Enya és a Coldplay számai, vagy Mozart művei, sőt még egy masszázsnál vagy egy csésze teánál is pihentetőbb. A kísérleti személyek közül néhányan állítólag kis híján el is szundítottak menet közben, ezért a Weightless hallgatását autóban nem is ajánlják.

Lyz Cooper, a British Academy of Sound Therapy alapítója elmondta: a dal összes részlete az ellazulást szolgálja. A ritmus fokozatosan lassul, hogy a szívverés ütemét csökkentse, a hangok közti szünetek hossza úgy lett kialakítva, hogy komfortérzetet és euforikus hangulatot keltsen, és nincsenek a számban ismétlődő dallamok sem, így az agy egy idő után nem próbálkozik tovább a visszatérő motívumok keresésével, és kikapcsol. Fontos a Weightless hossza is, ugyanis ez a nyolcperces időtartam már elég ahhoz, hogy minden elem kifejtse a hatását.

A tudósok az alapján láttak munkához, hogy korábbi vizsgálatok már bebizonyították: a zene nemcsak a hangok feldolgozásával foglalkozó agyi területeket stimulálja, hanem az érzelmekért felelős részeket is. Richard Talbot, a Marconi Union egyik tagja ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: “Lenyűgöző volt munka közben megtanulni a szakemberektől, hogy az egyes hangok hogyan befolyásolják a hallgatók hangulatát. Mindig is tisztában voltam a zene erejével, de eddig csak ösztönből dolgoztunk, amikor komponáltunk.”

A számot a Sun weboldalán lehet meghallgatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik