Kultúra

Tévedés, hogy öngyilkos lett van Gogh

Gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata lett Vincent van Gogh – állítja egy most megjelent életrajzi kötet.

A híres festőről mindenki úgy tudja, hogy saját kezével vetett véget az életének, a könyv szerzői, Steven Naifeh és Gregory White Smith azonban tízéves kutatómunka és több mint húsz szakértővel folytatott konzultáció után arra jutottak, hogy ez tévhit. Állításuk szerint a művésszel két fiatal fiú végzett véletlenül.

A gyerekeket Naifeh és White Smith vizsgálatai alapján többen is látták együtt inni egy kocsmában van Gogh-gal a halálos lövés napján, 1890. július 27-én: egyikük szokásához híven cowboynak volt öltözve, és azt is lehetett tudni, hogy van egy hibás pisztolyuk. „Adott tehát egy rosszul működő fegyver, és három ember, akik valószínűleg mind sokat ittak, köztük két tinédzser, egyikük vadnyugati jelmezben. A véletlen emberölés sokkal valószínűbb, mint az öngyilkosság” – foglalta össze elméletüket Naifeh.

A szerzők szerint azért nagy az esélye, hogy a fegyver nem van Gogh kezében volt, mert a golyó nem merőlegesen hatolt be a testébe, ahogyan az öngyilkosságoknál szokott történni, és az is valószínű, hogy a fiúk nem akarták megölni őt – ezért vállalta inkább magára a tettet a lövés után még két napig életben lévő festő. Naifeh és White Smith azt is hozzáteszik könyvükben, „bár van Gogh nem kereste a halált, nem is harcolt ellene élete utolsó óráiban”, mert úgy érezte, hogy így legalább testvére megszabadul attól a tehertől, amit ő jelentett neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik