Kultúra

Albert Schweitzer – Egy élet Afrikáért [filmpremier]

Életrajzi film a Nobel-békedíjas Nagy Fehér Varázslóról, aki pénzt gyűjtött afrikai leprakórházára. Kiváló téma, gyatra kivitelezés.

Albert Schweitzer igazi reneszánsz ember volt, valóságos polihisztor: teológus, filozófus, orgonaművész és orvos. Emellett nagy emberbarát, aki leprakórházat üzemeltetett a gaboni Lambarénében. Az ehhez szükséges pénzt amerikai körútjain, koncertek és előadások segítségével szerezte meg.

A német-dél-afrikai koprodukcióban készült opusz a második világháborút követő időszakra fókuszál, melyben a legnagyobb konfliktust Schweitzer nukleáris fegyverkezés elleni tiltakozása okozza. Kommunistának állítják be, és a nyakára küldenek egy inkognitóban levő ügynököt, hogy bizonyítékokat gyűjtsön a doktor lejáratásához. A férfi egy szimpatikus fotósnő oldalán utazik Gabonba, azonban hamarosan lebukik, a helyiek és a világ pedig egy emberként ünneplik Schweitzert.

A jobbára tévéfilmeket rendező Gavin Millar filmje a huszadik század egyik legnagyobb formátumú alakjának állít emléket, akinek alapelve az élet tisztelete volt. Azonban mint minden nagyformátumú személyiség, ő sem volt hiba nélküli ember. A filmben az egyoldalú piedesztálra emelés helyett szerencsére a kritikus hang is megjelenik, mely például Schweitzer diktatórikus hajlamaira utal, és természetesen családja is erősen háttérbe szorult a nagy ügy miatt.

Egy ilyen ragyogó elme és lélek megérdemelne egy kiváló életrajzi filmet, ez azonban most nem jött össze az alkotóknak. Erősen B-kategóriás színészválasztás és a nyolcvanas évekre dramaturgia jellemzi a filmet, amit sajnos a szinkron még élvezhetetlenebbé tesz. Mesterkélt magyar hangok, nincs atmoszféra, nincsenek háttérzajok. Mintha egy hangszigetelt szobában beszélnének – az őserdőben. A legnagyobb hiba azonban Einstein figurájának ábrázolása: mintha egy gyalázatos karikatúra lenne, egy dülledt szemű, kövér alkoholista.

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akiknek szükségük van példaképekre.

Kinek nem ajánljuk?

Akik nem bírják a szinkronizált filmeket.

Albert Schweitzer – színes, magyarul beszélő, német-dél-afrikai életrajzi film, 114 perc, 2009. Rendezte: Gavin Millar. Szereplők: Jeroen Krabbé (Albert Schweitzer), Barbara Hershey (Helene Schweitzer), Judith Godréche (Thérese Bourdin), Samuel West (Phil Figgis), Jeanette Hain (Rhena Schweitzer). Forgalmazó: Etalon Film.

Hazai premier: október 13.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik