Kultúra

Díjazták a maffia elől bujkáló író bátorságát

Roberto Saviano, a nápolyi maffiáról szóló Gomorra című leleplező kötet szerzője kapta idén a legbátrabb írónak járó nemzetközi díjat.

A Harold Pinter emlékére létrehozott Pen/Pinter Prize-zal a zsűri minden évben egy brit és egy más nemzetiségű írót tüntet ki, akik akár azt is hajlandóak vállalni, hogy szókimondó műveikért támadják vagy meghurcolják őket. Saviano a Gomorra 2006-os megjelenése óta állandó rendőri védelem alatt kénytelen élni az életét, ugyanis a nápolyi maffia vérdíjat tűzött ki a fejére, amiért könyvében betekintést nyújtott a bűnszervezet titkos tevékenységébe.

„Roberto Saviano a könyve, majd az abból készült film révén is szembeszállt a nápolyi maffiával, és ezzel komolyan kockáztatta a saját biztonságát – méltatta az olasz szerzőt a brit díjazott, Sir David Hare drámaíró. – Bízom benne, hogy ez az elismerés, amelyen én osztozhatok vele, legalább egy kicsit könnyebbé teszi az életét.” Saviano üzenetben köszönte meg a díjat, amelyben úgy fogalmazott: „Ha az ember érzi, hogy sokan nem csak szórakozni szeretnének, hanem látni, tudni és változni is, akkor megéri mindenáron folytatni az írást.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik