Kultúra

A tévében: Lesz ma F-1 bajnok? Ki a Sátán fia? Ki állítja meg Terézanyut?

Ebédidőben Forma-1, este izgalmas krimi, majd egy romantikusabb film után alászállunk a horror bugyraiba.

Avassunk bajnokot ebédidőben, avagy a Forma-1 petrezselymes újkrumplival a legjobb. Sebastian Vettel már a múlt héten bajnokká válhatott volna, de megvárta, amíg a magyar válogatott elvesztette minden esélyét, hogy kijusson a foci-EB-re, és ma fog minden bizonnyal ünnepelni. A Japán Nagydíj eredetileg kora reggel zajlik, tehát már 7:30-tól elkezdhetjük nézni, de a józanabb magyar családok inkább a barátibb 13:30-as ismétlést fogják választani – az RTL Klubon természetesen.

Bourne ügynök keresztapja, Tony Gilroy forgatókönyvíró eddig egyszer rendezett, de akkor az George Clooneyt és Tilda Swintont meg Tom Wilkonsont és Sydney Pollackot jelentette nekünk egy filmben, a Michael Claytonben. Jóféle politikai krimi ez, melyben Clooney kb. első alkalommal játszott negatív karaktert mindenféle elcsúfító effektus nélkül. Izgalom, és ritka magas szint egy elsőfilmestől – 21:30, m1.

Könyvben a 2000-es évek nagy sikere volt, filmben nem annyira – az Állítsátok meg Terézanyut! erőltetett és természetellenes dialógusaival, se füle, se farka történetével, irányítatlan színészeivel, dekorációszerű képi világával, azaz olcsóságával tipikus nem kellően átgondolt és kimunkált magyar közönségfilm volt 2004-ben, de Hámori Gabriella miatt csak érdemes a figyelmünkre 21:40-től a Story4-en.

A hippikorszak utáni mélységes kiábrándultság és csalódás az amerikai mozinézőkből kihozta a legrosszabbat, s ezt a kollektív pesszimizmust, közönyt, apátiát több film is jól formálta történetté, karakterekké – az Ördögűző 1973-as, az Ómen pedig 1976-os. Utóbbit láthatjuk ma este, nem kifejezetten családi mozi, hiába Gregory Peck és Lee Remick a főszereplője, a család kicsi kincse, Damien mégiscsak egy harmadik, sötét úr ivadéka lenne, aki nem késlekedik megkezdeni ördögi praktikáit. Egy jó kis horror 22:00-tól a Filmmúzeumon.

Még egy klasszikus akkor, ha valakinek nem fűlik a foga a pokolfajzatokhoz, ebben aranyos háziállatokat láthatunk – jó, nem a legaranyosabb minőségükben, és be kell vallanunk, ez sem romantikus komédia, hanem szintúgy horror: a Kedvencek temetője azonban tényleg klasszikus, Stephen King írói munkásságának filmes kivetülése 1989-ből, ugorj cica az egérre, fuss – 23:55, Viasat3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik