Kultúra

A tévében: aradiak, Dustin Hoffman és pár tini

Kemény kihívás játékosoknak, egy ötvenes férfi utolsó esélye, Funes arca, őrült szabadságharcos és pattanásos kamaszok.

A legújabb magyar kvízműsorban, a Maradj talpon!-ban egyelőre több az időhúzás, mint a feszültség, ám a tét kétségkívül érdekes, kihúzni talpon, egész a 25 millióig. A TV2 rövid életű 40 milliós játszmával ellentétben itt nem a pénz, hanem a játékos hullik alá egy titkos helyre, amit senki sem láthat (pedig milyen jó lenne kereztezni a kvízműsort egy Lehetetlen küldetés-szerű szemétkedős-akadálypályás játékkal). Tegyünk egy próbát, hátha Gundel Takács Gábor kicsit felgyorsult időközben: 18:30, m1.

Elragadó film a Szerelem második látásra, láthatunk benne egyrészt egy tökéletes Dustin Hoffmant és egy jó Emma Thompsont, a történet szerint pedig Harvey, a reklámslágeríró eléggé mélypontra jutott munkáját és magánéletét tekintve, lánya esküvőjére tartván épp, de ki tudja, talán van még egy esélye újrakezdeni, megváltozni – ami az eredeti cím is: az utolsó esély, Harvey. A depressziósok és Dr. House szerint persze az ember nem változik, de ebben a filmben Dustin Hoffmannak még ezt is elhisszül: játéka briliánsan egyszerű, hihetetlen arányérzékkel egyensúlyoz, nehogy túlzásba essen, vagy giccsbe hajlással tegye tönkre karaktere és ezáltal a film hitelességét. Mintha egy buborékot hajtana egy pálcával 90 percen át – és nem pattan szét. 20:15, m1

Claude Zizi a francia vígjáték nagy öregje, jó, nem olyan öreg, de 1971-től ontja a rendőrös, diákos és egyéb történeteit. Mi itthon az Éretlenek rendezőjeként tiszteljük, de a Zsaroló zsarukra is emlékezhetünk, és rendezett ő már Asterix és Obelixet is. Most a Marakodók című filmjét láthatjuk, természetesen Louis de Funesszel és temrészetesen Vladimir Cosma zenéjével. A történet kissé kusza, egy feltaláló-gyártulajdonos és a felesége egymás nagy politikai ellenfelei, ami rengeteg energiájukat használja el, a gyárra már alig marad valami – azért valószínűnek látszik, hogy nem a dramaturgiai fordulatokra kerül a fő hangsúly a filmben, hanem a Funes és Anne Girardot által kreált komikus helyzetekre. 21:00, Story4.

Október 6. lévén nézzünk egy szabadságharcos filmet is, a Szirmok, koszorúk, virágok 1984-ben készült, Lugossy László munkája, egyike a korban született, divatos 48-49-es forradalmi tematikájú alkotásnak. Apátia, remény, árulás, elnyomás – ezt a világot a Szegénylegények tudta a leghatásosabban bemutatni, de ez a Cserhalmi György-Őze Lajos-Boguslaw Linda által eljátszott történet is erős érzelmi hullámokat kavar, s illik a nemzeti gyász napjára. 21:30, Duna TV. Vigyázat, az elején csúnyán bánnak egy lóval. 

De ha valaki nem emlékezni akar, eldőlhet a másik irányba is: a Superbad – avagy miért ciki a szex? igazi trágár vígjáték tiniknek, és szüleiknek, producerei között nem véletlenül látható Judd Apatow neve. A két főszereplő gimis, Jonah Hill és Michael Cera (főleg az utóbbi) ma már komoly színészi múlttal rendelkezik, de ekkoriban (2007) még csak azon ügyködtek, hogyan veszítsék el szüzességüket. E magvas és tanulságos témában indul tehát el a cselekmény pecsétes szála. 21:55, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik