Kultúra

Nagy dobásra készül az RTL

Hat külföldi székhelyű és egy magyar szórakoztató tévécsatorna tulajdonjogát szerezheti meg az RTL, ha összeolvad az IKO-val.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerdai ülésén megadta előzetes szakhatósági hozzájárulását az M-RTL és az IKO vállalkozáscsoportok összeolvadásához – tájékoztatta az NMHH az MTI-t.

A Magyar RTL Televízió Zrt. két médiavállalkozás – az IKO Televisions Kft. és az IKO Romania Srl. – felvásárlását megelőzően előzetes szakhatósági hozzájárulást kért a médiatanácstól, mivel a médiatörvény alapján a GVH végleges döntéséhez szükséges a médiatanács szakhatósági hozzájárulása is – olvasható a szóvivői iroda közleményében.

A két médiacég megvásárlásával az RTL hat külföldi székhelyű (Cool Tv, Sorozat+, Reflektor TV, Prizma TV, Film+ és Film+2) és egy magyar (Muzsika Tv) szórakoztató tévécsatorna tulajdonjogát szerezné meg.

Az összefonódás várható médiapiaci hatásának részletes elemzéséből kiderült, hogy a vállalkozások egyesülése nem sérti a közönség sokszínű tájékozódáshoz való jogának érvényesülését, ezért a médiatanács megadta az előzetes szakhatósági hozzájárulását az összefonódáshoz.

A médiatanács döntött arról is, hogy éves átlagos közönségarányuk alapján “jelentős befolyásoló erejű” (JBE) médiaszolgáltatónak számít az RTL Klub, a TV2, a Class FM és a Neo FM. A JBE-k azonosítását a médiatörvény írja elő, és a jogszabály az ilyen médiumokra közérdekű többletkötelezettségeket ró.

Az e körbe sorolt médiaszolgáltatóknak meghatározott mennyiségű hírműsort kell sugározniuk, bűnügyi tematikájú híranyaguk éves átlagban nem lehet több húsz százaléknál, és kötelesek biztosítani, hogy az általuk adott, eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások legalább egynegyede eredeti nyelven is elérhető legyen. A JBE-televízióknak bevételük meghatározott hányadával a magyar filmgyártást kell támogatniuk, és a hallási fogyatékkal élő személyek számára kötelesek biztosítani, hogy bizonyos műsoraik magyar nyelvű felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással is elérhetők legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik