Kultúra

Harry Brown [filmpremier]

Kőkemény krimi, melyben drogos fiatalok terrorizálják London egyik lepukkant kerületét, a nyugdíjas Michael Caine meg rendet tesz.

Robogóval száguldozó, betépett tizenéves srácok fejbe lőnek egy babakocsit toló kismamát. Ezzel a vérfagyasztóan erőszakos képsorral indul a film. Brutális, kizökkent világ ez, ahol a szétrohadt lelkű söpredék fegyverrel uralkodik. Nincsenek morális gátak, egy adag heroinért, vagy csak szimplán szórakozásból bárki és bármi feláldozható.

Ezen a helyen tengeti nyugdíjas napjait az egykori tengerészgyalogos Harry Brown lakótelepi lakásában. Felesége a halál küszöbén a kórházban; egyedül az öreg barátjával, Leonarddal folytatott kocsmai sakkpartik hoznak némi örömöt életébe. A háza előtti aluljárót elfoglalta egy fiatalokból álló dealer csapat, de nyíltan üzletelnek Sid kocsmájában is, így folyton beléjük botlanak. Amikor egy nap Leonardot holtan találják, a rendőrség pedig sorra engedi szabadon a gyanúsítottakat, Harry Brown a kezébe veszi az ügyet.

Sir Michael Caine a brit színjátszás nagy öregje, egy ikon. Hosszasan sorolhatnánk pályája kiemelkedő filmjeit, például ott vannak a hatvanas-hetvenes évek korszakalkotó krimijei, Az olasz meló vagy az Öld meg Cartert!. Oscart kapott a Hannah és nővéreiért, majd a drámai Árvák hercegéért. Fiatalabbak a Batman-szériában láthatták Alfredként, Az ember gyermekében Clive Owen hippi gurujaként, vagy az Eredetben.

Alakítása Daniel Barber filmjében egyszerre megejtő és kőkemény. Hol lassan botorkál, vagy fájdalmas kutyatekintettel ül ágya szélén, hol félelmetes higgadtsággal veszi kezébe a fegyvert és nem fél használni. Eszünkbe juttatja Clint Eastwood karakterét a Gran Torinóban. Egy öregember, aki már eleget élt, és aki a maga módján tesz igazságot.

A rendező nem finomkodik, feszesen és ijesztően pontosan ábrázol egy értékvesztett világot, sötét tónusokkal, szétesett arcokkal, rémisztő párbeszédekkel. A film megragad és rendesen földhöz csap, összeszűkült gyomorral várjuk a következő lövést. És mintha mégis azt sugallná, hogy az erőszaknak véget lehet és véget kell vetni.

Kinek ajánljuk?

Michael Caine őszinte híveinek és a kemény krimik kedvelőinek kihagyhatatlan!

Kinek nem ajánljuk?

Gyengébb idegzetűeknek. Akik krimi főhősnek csak fiatalembert tudnak elképzelni.

Harry Brown – színes, feliratos, angol krimi, 98 perc, 2009. Rendezte: Daniel Barber. Szereplők: Michael Caine (Harry Brown), Emily Mortimer (Alice Frampton), David Bradley (Leonard Attwell), Charlie Creed-Miles (Terry Hicock), Iain Glen (Childs), Sean Harris (Stretch), Ben Drew (Noel Winters), Jack O’Connell (Marky). Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Hazai premier: október 6.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik