Kultúra

Angol könyvek a magyar történelemről

A magyar és kelet-európai történelem problémáit bemutató négy új angol kötet jelent meg a világ legnagyobb szakmai kiadója, az Atlantic Research and Publications gondozásában.

Romsics Ignác történész, akadémikus, a könyvsorozat főszerkesztője kedden a Tudományos Akadémián ismertette a kötetek történetét. Az Atlantic Studies on Society in Change című sorozatot még 1977-ben indította Király Béla, az 1956-os nemzetőrség Egyesült Államokban letelepedett parancsnoka. A cél az volt, hogy a világ közvéleménye szakszerű, angol és a magyar történészek által írt tájékoztatásban értesüljön a magyar és a kelet-európai történelem problémáiról.

1990-ig a sorozatnak több mint 50 kötete jelent meg. Ebben az évben Király Béla hazatelepült Magyarországra, és innen folytatta a sorozat kiadását. 2011-ig több mint 140 kötet látott napvilágot. Király Béla élete utolsó éveiben sokat betegeskedett, ezért 2008-ban felkérte Romsics Ignácot a sorozat főszerkesztői teendőinek ellátására. Az utolsó négy kötet kiadását már ő irányította, és az ő főszerkesztősége alatt jelent meg az utóbbi négy könyv is.

A négy munka közül kettő Erdély történetével, egy a szlovák-magyar interetnikus kapcsolatokkal, míg a negyedik a határon kívüli magyar kisebbségi csoportok 1920 utáni történetéről szól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik